Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går för fort genom Åmot

/
  • AUTOBAHN. Här, längs väg 548 mellan Ockelbo och Åmot, promenerar Charlotta Krantz med dottern Julie, 1 år, i vagnen. ”Det finns ingen annanstans att gå och hur blir det när Julie ska börja gå?” undrar hon efter att Länsstyrelsen beslutat att höja hastigheten på vägen från 70 till 80 km/h, trots att de boende i Västerbo länge kämpat för en sänkning.

Genom byn Stenbäcken på väg 303 från Ockelbo mot Hagsta sänkte länsstyrelsen hastigheten från 70 till 60 km/h.

Men genom byn Västerbo, på samma väg fast mot Åmot, höjde man i stället till 80 km/h.

– Vägen är redan som en autobahn, det känns inte tryggt, säger en upprörd Charlotta Krantz, som bor längs med vägen, och nu överklagat höjningen.

Annons

Charlotta Krantz bor med sambo och ettåriga dottern Julie i slutet på byn Västerbo längs med väg 548 mot Åmot.

Just vid Charlottas röda hus med stall är vägen rak och de allra flesta bilister passar på att trampa ner gasen lite extra.

Ringt polisen

Flera gånger i sommar har Charlotta Krantz i Västerbo ringt polisen när lastbilarna svischar förbi.

– Det skallrar i hela huset. Och många har kört bra mycket fortare än 70 km/h som varit tillåtet, säger Charlotta och berättar att hon följde efter en lastbil som dundrade på i en bra bit över 100 km/h.

De boende i Västerbo har länge önskat en sänkning av hastigheten genom byn så när Trafikverket för ett par veckor sedan var ute och bytte skyltar på vägen ut mot Åmot trodde byborna att trafiken skulle bli lugnare.

Höjde till 80

– Men tji fick vi, i stället för att sänka till 60 km/h höjde de till 80 km/h hela vägen till Åmot. Jag trodde de hade satt upp fel skyltar, säger Charlotta upprört och berättar att på samma väg, fast mellan Hagsta och Ockelbo har hastigheten sänkts till 60 km/h genom byn Stenbäcken.

– Varför sänkte de inte i vår by då?, frågar sig Charlotta.

Det är Trafikverket, som på uppdrag av regeringen, har gjort en översyn av hastigheter på statliga vägar. Under 2010 har man tittat på vägar utanför tätbebyggt område och då är väg 546 mellan Alfta och Åmot en av vägarna där länsstyrelsen tagit beslut om att ändra hastigheterna.

Ute på remiss

Förslagen har varit ute på remiss till både polisen och kommunen och Fredrik Åberg, som är projektledare för hastighetsöversynen på Region Mitt, berättar att man eftersträvar en jämn hastighet utan för mycket olika höjningar och sänkningar.

– Vi får alltid synpunkter på både höjningar och sänkningar och vi kommer att följa upp synpunkter som kommer in, lovar han.

Charlotta har nu överklagat länsstyrelsens beslut att höja från 70 till 80 km/h och yrkat på att de i stället ska sänka till 60 km/h.

Mer läsning

Annons