Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsmisshandlade Marcus föräldrar vill prata med eleverna

/
  • Oddvar och Ewa-Britt Gabrielsen vill berätta för eleverna på Gäverängeskolan vad sparkar och slag kan orsaka. Deras son Marcus misshandlades till döds på en gata i Stockholm 2005.

Att så unga barn tar till sparkar och slag. Det fick Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen, föräldrar till Marcus som misshandlades till döds, att reagera. De ringde självmant till Gäverängeskolan och bad att få träffa eleverna.
– Vi hoppas att vi kan få någon att tänka till, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Annons

Paret Gabrielsen från Gävle är regelbundet ute på skolor och berättar om dödsmisshandeln av sitt enda barn för precis fyra år sedan. Klassen på Gäverängeskolan blir den yngsta som de har föreläst för.

– Vi lägger vikten på det här med sparkar och slag. Vi kan inte bedöma någonting om mobbningen, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Hon hoppas åtminstone få någon elev att tänka till över vilka skador sparkar och slag kan orsaka. Det är inte som på film där skådespelarna tål hur mycket som helst. Hon berättar att det inte krävdes många sparkar för att Marcus liv skulle ta slut.

– Ju yngre man kan prata med och få att förstå, desto bättre. Någonstans börjar det.

Paret brukar berätta om Marcus liv, illustrerat med text och bilder, för att klassen ska förstå att det är en riktig person det handlar om.

Eftersom eleverna är så unga kommer de att anpassa sin berättelse något.

– Man får försöka prata med dem på ett mjukare sätt. En del är inte så tuffa, förklarar Ewa-Britt Gabrielsen som ändå tycker det är viktigt att eleverna får veta hur verkligheten ser ut.

Det var sedan 29-årige Marcus Gabrielsen och hans vän ingripit mot två män som urinerade i en port på Kungsgatan i Stockholm natten mellan 4 och 5 maj 2005 som han misshandlades. Bland annat fick han flera sparkar mot huvudet och kroppen. Han avled av sina skador.

Mer läsning

Annons