Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doris vill ha ridvägar till byn och affären

/
  • HANDLA. På väg till affären för att handla mat? Så kan det se ut i framtiden i Ockelbo, om ryttaren Doris Kalliokoski får igenom sitt medborgarförslag.

Nu när Ockelbo gör sig ett namn som en hästvänlig kommun borde man löpa linan ut, tycker Doris Kalliokoski. Hon vill ha ridvägar så att man kan ta hästen in till byn och handla.
– De säger ju ”ta din häst och kom till Ockelbo”, säger Doris.

Annons

Kommunstyrelsen har flaggat för att man vill göra Ockelbo till den hästvänligaste kommunen i landet. Här ska det bli rekordlåga skyddsavstånd mellan hästhagar och bostäder, bara 30–50 meter.

Man välkomnar hästar och vill skapa bra förutsättningar för hästägare i kommunen.

Det tycker hästägaren Doris Kalliokoski är en bra idé – men då tycker hon att man kan göra ännu mera. Varför inte se till att Ockelbo är kommunen där man kan ta hästen till mataffärerna för att handla?

I ett medborgarförslag efterlyser hon nu bättre ridvägar genom hela kommunen.

– Som det är nu måste man ta bilen om man ska fram och handla. Det vore väl bra om vi kunde ta hästarna. På Island har de alltid parallella ridvägar och det räcker ju med en liten rimpa att rida på, det behöver inte vara så märkvärdigt.

– Ett annat alternativ är att öppna cykelvägarna så man får rida där. Nu måste man rida på bilvägarna och det är inte alls bra.

Ska man ta hästen till affärerna måste man ha någonstans att lämna hästen medan man handlar också. Därför föreslår Doris att man ordnar ett bindräcke eller ett par paddockar i centrum, kanske på grönytan norr om centrumhuset.

– Man kan ju ställa hästen på parkeringen som finns nu. Men då står den ju helt oskyddad bland bilarna och så vill man inte lämna den.

Själv har Doris sin häst Rispa i Böle och hon skulle gärna se att både hon och andra kunde ta det betydligt miljövänligare alternativet hästen in till samhället. Hon påpekar att det vore ett steg mot Ockelbos nya vision 2020, om ett grönare Ockelbo.

– Ockelbo säger ju ”ta din häst och kom”. Då tycker jag att de kan satsa ordentligt på det.

Bygg- och miljöförvaltningen ska nu yttra sig över medborgarförslaget, som sedan behandlas i kommunfullmäktige under hösten.

Men kommunchef Lars Sjödin är tveksam till om förslaget kan bli verklighet.

– Jag vet inte hur det är reglerat i detaljplanerat område med hästar. Men det är nog inte att bara att slå upp stallar vid kyrkan och ta dit hästar. Skulle det vara så att man kan ha hästar mitt i centrum och det fungerar är det väl bra, men jag tror tyvärr inte att det är så enkelt.

Mer läsning

Annons