Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiskt kök ger godare mat

/
 • God mat. Lunchkön ringlade sig lång genom matsalen när skolans nya kök invigdes på torsdagen. Felicia Lang tyckte att maten var god.
 • Ekologiskt. Eleverna är nöjda med den hemlagade och ekologiska maten på Perslundaskolan. Här förser sig Emil Edlund med en morotsbit.
 • Lagar maten. Numera har Carina Krantz i skolbespisningen fullt upp varje lunch. Det är mycket som ska ordnas.
 • God mat. Lunchkön ringlade sig lång genom matsalen när skolans nya kök invigdes på torsdagen. Felicia Lang tyckte att maten var god.
 • Nytt kök. Sedan Perslundaskolans kök började laga maten själv tycker elever              och personal att den har blivit godare.
 • God mat. Lovisa Enerhall och Matilda Hammarlund tycker att maten är godare jämfört med förr.
 • Potatis. Flera elever tyckte att potatisen ofta var för dåligt kokt förr. Numera kan den se här läcker ut.

Det ekologiska skolköket på Perslundaskolan invigdes på torsdagen. Och visst såg maten ut att smaka. Lunchkön ringlade sig lång genom matsalen.


Bland gästerna fanns landshövding Barbro Holmberg.

Annons

När Matakuten och Bert Karlsson kontaktade Perslundaskolan för snart ett år sedan var skolan till en början skeptisk. Skulle verkligen Perslundaskolans personal framställas på ett positivt sätt.

Med facit i hand är Anna Schönning (S), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, glad över att skolan ställde upp i tv-programmet.

– Det blev en väckarklocka för oss politiker, säger hon.

Bland annat fick de som följde Matakuten lära sig vad olika tillsatser innehåller och att man ska undvika transfetter och sötningsmedel.

Nu serveras en helt annan sorts mat på Perslundaskolan. Den är lagad i skolans kök och det är ekologiska matvaror som gäller. Mottagningsköket har byggts om till ett tillagningskök.

Landshövding Barbro Holmberg invigde det nya köket.

– Det betyder mycket för Ockelbo, och även för hela Sverige. Vi måste ändra vår konsumtion, ingen ny teknik i världen kan hjälpa oss med det. Det här är ett led i arbetet med att uppnå miljömålen i vårt län, sade hon.

Efter invigningen skyndade elever, personal och gäster till matsalen. Och här hade Carina Kratz och Ulrika Lindblom i skolbespisningen dukat upp härlig mat, bland annat hemlagad foccacia med pumpafröm, kikärtsröra, ugnsstekt potatis och sallad.

Linnéa Norman är nöjd med den nya maten.

– Det här smakar bättre än halvfabrikat, säger hon.

David Randström är också nöjd.

– Den är bra, man känner att den är lagad här.

Hans kompis Daniel Sjökvist har dock en invändning.

– Ketchupen är borta, det är lågt.

Mer läsning

Annons