Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever skidade så snön yrde i Jädraås

/
  • SKIDGLÄDJE. Hjalmar Nyholm går i klass 1 på Åmots skola. Han spurtade så snön yrde när han kom in på upploppet på första varvet.
  • VARM. ”Jag behöver inte gå in och värma mig, jag har åkt så fort så att jag är svettig på ryggen”, sa Amalthea Ocklund, som går i förskoleklassen i Jädraås medan hon körde ytterligare ett varv på skolornas skiddag i går.
  • Tillsammans. Alla barnen startade i samlad trupp. I det högra ledet står barnen på Åmots skola och i det vänstra har Jädraåseleverna radat upp sig. Längst fram i vänstra spåret kör Maja Hammargren.

Stakning, saxning och skidåkning stod på schemat när Jädraås- och Åmotseleverna hade gemensam skiddag på Jaik-vallen i torsdags.
– Roligt, konstaterade förstaklassaren Julia Johansson efter att ha kämpat runt tre varv på kilometerslingan.

Annons

Termometern visade 18 minusgrader när klubbstugan på Jaik-vallen fylldes av skidsugna elever från Åmot och Jädraås skolor.

– Jag är idrottslärare på båda skolorna så jag tyckte att det skulle vara roligt om vi slog ihop friluftsdagen så barnen får träffa varandra, berättar Ann-Marie Eklund.

Barnen laddade med saft, varm äppelkaka och vaniljsås, som Jädraås skidförening bjöd på. Sedan begav de sig ut i skidspåren. Första varvet gick i lite trevande takt, men snart tyckte de själva att de skidade likt Petter Northug.

– Det är jättekul att åka skidor. Det här är första gången jag åker sedan jag var liten och då hade jag inga pjäxor utan sådana där barnskidor som man sätter direkt på skorna, berättar förstaklassaren Julia Johansson från Åmot.

Tekniken varierade och några lunkade runt i spåren i lugn takt, medan andra provade både fri- och klassisk stil i ett häftigt tempo.

Efter några varv på kilometerslingan ville några modiga barn ge sig ut på det lite längre 2,5-kilotersvarvet, där en brant inledande backe lockade.

– Äh, jag är inte alls rädd. Jag tycker att det är kul när det är brant, säger Albin Wikholm, som saxade upp för backen i rasande fart.

Han kastade sig först nerför den branta backen och höll sig på benen upp över krönet.

Även Amalthea Ocklund, som går i förskoleklassen på Jädraås skola, lyckades saxa upp på krönet till den branta backen.

– Det är kul med längdskidor, men roligare med slalom så nu vill jag åka i backen, konstaterar hon när hon helt orädd kryper ihop som en backhoppare och svischar ner för backen.

Barnen som ratade backåkningen gick i stället in och åt matsäck i storstugan där det också väntade korv med bröd till lunch.

Mer läsning

Annons