Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljon saknas fortfarande

Samma dag som banken i Ockelbo rånades började polisen telefonavlyssna de nu åtalade männen efter ett tidigare rån i Stockholm.
När polisen fick höra att en väska ”måste gömmas undan” slog de till och fann rånbytet från Ockelbo. Men fortfarande saknas en halv miljon kronor.
I går åtalades två grovt kriminella män, 33 och 35 år gamla, för de grova rånen.

Annons

1 februari i år slog tre maskerade rånare till mot Swedbank i Ockelbo vid tiotiden på morgonen.

Kunder och personal tvingades ner på golvet, en bankanställd fick öppna kassavalvet, där rånarna sprängde ett skåp. När de lämnade banken hade de 686 669 kronor i en väska.

De hade dessutom hunnit skjuta ett skott efter Valter Törnberg med ett automatvapen (se artikel här intill).

Elva dagar senare greps två män från Stockholm tack vare att polisen kommit dem på spåren efter tidigare rån och ett rånförsök i Västerhaninge i januari.

Då gick det på tok och rånarna tvingades göra sig av med både rånbyte, vapen och annan utrustning i ett skogsparti.

Polisen hittade det och med hjälp av DNA riktades misstankarna mot 33-åringen och 35-åringen. Mobiltelefonerna började avlyssnas.

Avlyssningen startade på eftermiddagen 1 februari – alltså endast några timmar efter Ockelborånet.

– Då började vi fundera över vad de gjorde där uppe, berättar åklagare Nils Lundberg och fortsätter:

– Senare började de att prata om en väska som måste undanskaffas innan polisen kom och när de skulle hämta rånbytet några dagar senare slog vi till.

I lägenheten i Vällingby hittades både automatvapen, ammunition, sprängmedel och annan rånutrustning som tekniskt kunnat bindas till de två männen.

I en väska hittades också pengar. Sammanlagt 102 754 kronor.

Provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium har visat att ett handflateavtryck från en anställd i Ockelbobanken fanns på en myntrulle i väskan.

– Det är inte alls säkert att pengarna finns kvar. De här kilarna är ganska duktiga på att göra av med pengar, svarar Lundberg.

Det är den tekniska bevisningen som han bygger åtalet på. Inget vittne har vid något av rånen kunnat peka ut dem eftersom de varit maskerade. Och inte heller har övervakningsfilmer eller amatörbilder hjälpt till.

Till den tekniska bevisningen ska också läggas att den tomhylsa som hittades på golvet i banken i Ockelbo kommer från den Kalashnikov man hittade i lägenheten.

Båda de misstänkta rånarna nekar till brott.

I åtalet finns också den ene mannens fästmö med som misstänkt för häleri eftersom hon tagit hand om en del av pengarna.

Männen frigavs från var sitt fängelsestraff på samma anstalt strax före nyår. Den tredje rånaren är fortfarande på fri fot.

Rättegången startar på måndag vid Södertörns tingsrätt.

Mer läsning

Annons