Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enig nämnd beslöt behålla skolorna i Lingbo, Jädraås och Åmot

Byskolorna i Ockelbo blir kvar.
En enig utbildnings- och kulturnämnd sade på onsdagen nej till förslaget att lägga ned skolorna i Lingbo, Jädraås och Åmot.

Annons

Men det innebär också att man behöver mer pengar för att klara undervisningen i framtiden.

Att byskolorna skulle bli kvar har i praktiken varit klart sedan de två regerande partierna i Ockelbo – S och C – i september beslutade sig för att säga nej till en nedläggning.

Men det formella beslutet togs först på onsdagen av politikerna i utbildnings- och kulturnämnden.

Och de var helt eniga om att byskolorna skulle behållas.

– Det fanns ingen tvekan, säger nämndens ordförande Anna Schönning (S).

Är det ett klokt beslut?

– Det får framtiden utvisa. Det var ett lätt beslut så tillvida att mitt parti har sagt att vi ska behålla byskolorna och då kan jag inte besluta något annat i nämnden.

Men det är också ett beslut som får konsekvenser. Med många skolor kommer skolverksamheten att bli dyrare de kommande åren och man måste få fram mer pengar

Tjänstemännen får också i uppdrag att utreda hur man ska klara av att hålla bra kvalitet på undervisningen så att eleverna i de små skolorna får samma möjligheter som alla andra.

– Man ska se hur man löser det här i andra delar av landet, hur man arbetar där. Kan man till exempel använda sig av ny teknik för att se till att byskolornas elever får samma förutsättningar? säger Anna Schönning (S).

Mer läsning

Annons