Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fajten om Smultrongården fortsätter

Det finns hopp för Smultrongården. Socialnämndens nedläggningsbeslut är överklagat och ärendet ska nu avgöras i fullmäktige.

Annons

Där har socialdemokraterna inte egen majoritet och småpartierna kan nu få en avgörande vågmästarroll i Smultrongårdens framtid i kommunen.

Än är sista ordet inte sagt om korttidsboendet Smultrongården. Nu har moderaternas Lena Franksson överklagat socialnämndens nedläggningsbeslut och kräver att frågan tas upp i fullmäktige, där beslutet mycket väl kan ändras.

Socialdemokraterna har nämligen bara 15 av 31 mandat i fullmäktige och därmed har partiet inte egen majoritet i fullmäktige. Och det nära samarbetet med centern verkar inte gälla i frågan om korttids.

– Nej, de två centerpartisterna röstade nej till nedläggningen i socialnämnden. De röstade efter känsla och inte förnuft, så vi får väl hoppas att förnuftet är med i fullmäktige, säger socialnämndens ordförande Mats Åstrand som i går beslutade att gå på moderaternas linje och bestämde att frågan om nedläggning ska avgöras vid fullmäktigesammanträdet den 7 mars.

Lyssnade på hjärtat

Centerpartiets Birgitta Åstrand berättar att hon framför allt tänkte på barnen och deras anhöriga då hon röstade för att korttidsboendet ska vara kvar i Ockelbo.

– Ibland måste man lyssna lite extra till hjärtat. Vi såg att föräldrar, personal och de anhöriga var nöjda med den verksamheten vi kan erbjuda här i Ockelbo, inom de budgetramar som finns, och då vill vi låta barnen slippa åka till Sandviken, förklarar hon och tror att socialnämndens nedläggningsbeslut kan rivas upp i fullmäktige.

MP kan få avgörande roll

Även moderaterna och vänsterpartiet valde centerns linje så för socialdemokraterna återstår att söka stöd hos folkpartiet, som man ingick valteknisk samverkan med i höstas.

– Vi ville ha en bättre konsekvensbeskrivning från början. Men jag hade ingen aning om att beslutet var överklagat och jag vet inte heller hur vi kommer att rösta. Nu måste vi inom partiet diskutera frågan, säger folkpartiets Stig Mörtman om partiets vågmästarroll.

Även miljöpartiet, som innehar ett mandat i fullmäktige, och sverigedemokraterna, med två mandat, kan få en avgörande roll 7 mars.

Ärendet skickas vidare

Trots att moderaterna fått sin vilja igenom och ärendet prövat i fullmäktige måste överklagandet också behandlas av förvaltningsrätten.

– Beslutet att ändå ta upp frågan om nedläggning i fullmäktige gör varken till eller från, jag är skyldig att skicka vidare moderaternas överklagande till förvaltningsrätten, konstaterar dock socialchefen Palle Danielsson.

Mer läsning

Annons