Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska rykten om jakt

/

Under hösten konstaterade länsstyrelsen att ett nytt vargrevir etablerats i Ockelbotrakten. Nu går rykten om att jägarna, när vargjakten startar om en vecka, ska rikta in sig på att skjuta av vargarna där.

– Det stämmer inte. Däremot kommer det att bli någon form av samordnad jakt i området, säger Per Mellström, jägare och representant för Gävleborg i Jägarförbundets regionala rovdjursgrupp

Annons

Inför vargjakten går rykten om att jägarna kommer att koncentrera sina resurser till det nya vargreviret strax söder om Ockelbo. Men så fungerar det inte, förklarar Per Mellström.

Som jägare kan man inte välja var man vill jaga någonstans, utan man måste hålla sig till sin jaktmark. Bara om man har flera jakträtter finns en valmöjlighet.

Alla jägare som anmält sig till licensjakten på varg som startar nu på lördag, 15 januari, kan alltså inte bege sig till skogarna runt Ockelbo.

– Det kommer att jagas överallt i länet där det finns kontinuerliga indikationer på varg, säger Per Mellström.

Eftersom vargen rör sig över så stora ytor krävs däremot att jaktlagen samverkar för en framgångsrik jakt. Och det går att skriva avtal om att få jaga på varandras jaktmarker.

– Jaktlag kan skriva samarbetsavtal med varandra. Markägaren måste också vara med på det hela eftersom jakträtten tillhör markägaren, säger Per Mellström.

När olika jaktlag samarbetar leds jakten av en gemensam jaktledare.

När det gäller det nya vargreviret så ägs marken av både privatpersoner och skogsbolag.

– Snacket går om att försöka få till en samordnad jakt i det här området. Jaktledare från flera jaktlag har träffats och diskuterat det hela och det finns ett stort intresse, säger Per Mellström.

– Även i fjol hade vi en samordnad jakt runt Åmot, berättar han.

Årets licensjakt på varg har varit omdiskuterad bland annat för att många jägare tycker att tilldelningen varit alldeles för liten. I Gävleborgs län får tre vargar skjutas i år, lika många som i fjol. Från en del håll har det talats om en bojkott mot vargjakten.

– Det har nog mest varit i Dalarna. Här i Gävleborg har det varit lugnare, även om flera, jag också, tycker att tilldelningen är för försiktig, säger Per Mellström.

Men den djupa snön kan komma att ställa till det en del för jägarna i skogen.

– Snö är en förutsättning för att man ska kunna följa spår, så visst är det bra med snö på det sättet. Men när det är så här mycket är det jättebesvärligt att ta sig fram på skidor, säger han.

Mer läsning

Annons