Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantasifulla kreationer av blommor, blad och grönsaker

/
  • MOSSHATT. Laila Fälth Jansson från Ockelbo hade skapat den här kronliknande hatten.
  • PRAKTFULL MOSSHATT. Laila Fälth Jansson från Ockelbo hade skapat den här kronliknande hatten.
  • ÄTBARA HATTAR. Kaninerna från kaninhoppningen intill hade säkert inte haft något emot att hugga in på dessa skördehattar av blad, morötter, rönnbär och blommor.
  • ÅRETS SKÖRDEHATT. Johanna Runarson fick dela första placeringen med sonen Jonathan Runarson, fem månader.
  • Årets lantbruksföretag i Gävleborg korades också. Vann gjorde gården Johan Larsas i Färila.
  • HATTPARAD. Johanna Runarson fick dela första placeringen med sonen Jonathan Runarson, fem månader.
  • GÄSTRIKLANDS LANDSKAPSSVAMP. Svampexperten Ove Lennström gav besökarna tips inför höstens svampplockning och visade upp Gästriklands landskapssvamp som är fjällig taggsvamp.
  • HATTPARAD. En skapelse av blommor, blad och rönnbär.

Fantasifulla hattar av blommor, blad, persilja, bär, grönsaker och mossa kunde beskådas på söndagen när Wij trädgårdar i Ockelbo ordnade skördefest för sjätte året i rad.

Annons

Det blåste aningen snålt och regnet hängde i luften men Wij lystes upp av ståtliga solrosor som fanns lite överallt som utsmyckning. De nyskördade grönsakerna och höstens vackra färger möttes när trädgårdsmästarstudenterna visade upp sin skördeutställning. På skördefestmarknaden såldes honung, grönsaker, kyckling och blommor.

Sju deltagare visade upp sina fantasifulla kreationer i hattparaden på herrgårdsplanen. Vinnaren av årets bästa skördehatt blev Johanna Runarson med sonen Jonathan, fem månader. Jonathan bar en liten krona av salvia, persilja, små tomater och blommor och hans mamma en slokhatt av blad, blommor och rönnbär.

– Det är egentligen inte så svårt, det gäller bara att komma på en bra idé, säger Johanna som var med och tävlade förra året också.

– Då hade jag Jonathan i magen och tänkte att han skulle få vara med i år.

Intill herrgårdsplanen hade Studiefrämjandet svampskola. Visste du till exempel att Gästriklands landskapssvamp är fjällig taggsvamp?

– Den är sober och elegant, precis som gästriken, säger svampexperten Ove Lennström.

Han gav besökarna tips inför höstens svampplockning.

– Intresset är stort och många har blivit otroligt mycket bättre på att testa nya svampsorter, det är inte bara kantareller som gäller längre. Jag skulle vilja tipsa om sillkremlan, den luktar sill och passar fint i en skaldjurscocktail.

Årets lantbruksföretag i Gävleborg korades också på söndagen. Vann gjorde gården Johan Larsas i Färila.

Mer läsning

Annons