Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel neka restaurangbolag alkoholförsäljning

Ett restaurangbolag serverade alkohol till fulla personer under Ockelbo marknad år 2009. Efter det portade kommunen restaurangbolaget från Ockelbo under tre år. Nu har förvaltningsrätten bestämt att kommunens beslut var fel och upphäver det.

Annons

Restaurangbolaget fick ett tillfälligt tillstånd att servera alkohol under Ockelbo marknad år 2009. Vid en inspektion vid restaurangbolagets servering visade det sig att uppenbart berusade personer serverades alkohol och att det fanns sovande berusade personer i lokalen. Det bedömdes också råda allmän oordning och att personalen tappat kontrollen över situationen.

Överklagade beslutet

För att restaurangbolaget brutit mot alkohollagen, men det inte fanns något permanent serveringstillstånd att dra in, beslutade socialnämnden att restaurangbolaget inte skulle kunna få något serveringstillstånd i Ockelbo under de kommande tre åren. Restaurangbolaget överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten och bolaget tyckte att ett års avstängning är hårt, men att det skulle vara mer rimligt.

Beslutet var fel

Nu säger förvaltningsrätten att socialnämndens beslut var fel, eftersom det saknas stöd i alkohollagen för ett sådant beslut och upphäver det. Enligt förvaltningsrätten finns det inte stöd i lagen för en tillsynsmyndighet att fatta beslut om en tidsperiod då ett bolag inte ska beviljas serveringstillstånd.

Den ansvarige som sökt tillståndet för restaurangbolaget vill i nuläget inte kommentera beslutet, för att den inte sett förvaltningsrättens beslut.

”Det var rätt”

Mats Åstrand (S) är ordförande i socialnämnden i Ockelbo.

– För mig råder det ingen tvekan om att det vi bestämde år 2009 var rätt. Men jag kan inte kommentera förvaltningsrättens beslut, för jag har inte tagit del av det, säger han.

Till årets Ockelbo marknad har två entreprenörer sökt tillfälliga serveringstillstånd och har beviljats det. Restaurangbolaget är inte ett av dem.

Mer läsning

Annons