Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaggorna hissades i Ockelbo

/
 • KÄNDISAR. Mattias Norén, 13 år, och Simon Sundberg, 10 år, fick stor uppmärksamhet när de höll upp en girland med svenska flaggor utanför kommunhuset.
 • FLAGGNING. Efter frågor från flera journalister bestämde kommunen sig för att hissa flaggan i de tre flaggstängerna utanför kommunhuset.
 • DISTRIKTSSKÖTERSKA. Birgitta Persson arbetade som distriktssköterska i Ockelbo när Daniel var barn och
 • ALDRIG SETT. Kerstin Ericsson har följt paret under alla år, både som Ockelbobo och läsare av Svensk Damtidning.– Jag känner hans föräldrar och hans syster lite. Däremot har jag aldrig sett dem! Man har ju hört av andra att de är här lite då och då men jag har aldrig fått se det. Det är verkligen jättekul att det här händer nu, att de förlovar sig, efter så många år.
 • SPÄNNANDE. Utanför Ica Ugglebo står Annica och Kjell Lindberg och Roger Karlsson och förundras över medieuppbådet.– Men alla pratar ju om det här i Ockelbo. De har ju till och med döpt älgkalvarna i Mo till Daniel och Victoria, säger Annica.Roger Karlsson är bekant med Daniels föräldrar och han tror att det här är en bra dag i det Westlingska hemmet.– I dag är det nog tur att de har öron, annars skulle de nog flina runt.
 • LÖPSEDEL. Anders Bengtsson levererar löpsedlarna som orsakat sådan uppståndelse i Ockelbo.
 • TRÄNINGSKOMPIS. Susanne
 • NYHET. Löpsedeln som basunerar ut nyheten om Ockelbos son Daniel Westling.
 • TOMT. Hemma hos Daniels föräldrar, Olle och Eva Westling, är det ingen hemma. Men en flagga har man satt upp på fasaden innan man lämnade kommunen – kanske för att slippa det förväntade pressuppbådet.
 • TRÅNGT. När kommunen kallade till presskonferens i vänortsrummet var det betydligt fler än vanligt som kom. Media från hela Norden var på plats för att få höra kommunens tankar om det planerade giftermålet.
 • UPPVAKTAD. Kommunalråd Magnus Jonsson (S) har varit nerringd av reportrar hela dagen och fick till slut kalla till presskonferens för att hantera mediauppbådet i Ockelbo.

I går var Ockelbo den hetaste lilla kommunen i landet – om inte Europa. Samhället var fullkomligt invaderat av media. Överallt vimlade tv-kameror och mikrofoner och det var fler journalister än Ockelbobor ute på byn.
– Telefonen har ringt precis hela dagen, konstaterar Susanne "Tussen" Formgren, styrkekvinna och träningskompis med Daniel Westling.

Annons

Efter nyheten om förlovningen exploderade intresset för Daniel Westlings uppväxtort och redan tidigt på förmiddagen var det livlig aktivitet i Ockelbo. I kommunhuset var kommunalråd Magnus Jonsson (S) och de andra så intensivt uppvaktade av pressen att de till slut blev tvungna att kalla till presskonferens.

– Det har aldrig ringt så mycket som det gjort i dag. Så jag förstår att det här är en stor händelse, inte bara för Ockelbo, regionen och Sverige utan för hela Europa, säger Jonsson.

Tillsammans med kommunchef Lars Sjödin tog han emot ett pressuppbåd som fyllde hela vänortsrummet, för att ge en officiell kommentar från kommunens sida.

– Vi är väldigt stolta och vill förstås önska Daniel och kronprinsessan Victoria lycka till i framtiden.

Utanför kommunhuset blev samtidigt Mattias Norén, 13 år, och Simon Sundberg, 10 år, kändisar i rikspressen. En reporter lånade en girland med flaggor från Ica Ugglebo, som de två ställde upp och höll i framför kommunhuset. Den samlade pressen hakade snabbt på och filmade, fotograferade och intervjuade pojkarna.

Hade ni trott att ni skulle få sådan stor uppmärksamhet för att ni höll i flaggorna?

– Nej, det hade vi inte. Nu hann flaggorna bli förstörda innan vi kunde gå och lämna tillbaka dem. Nu kommer Ica inte att bli glada, oroar sig Simon.

Magnus Jonsson vill helst inte spekulera i vad bröllopet kommer att betyda för Ockelbo men konstaterar ändå att man fått mycket uppmärksamhet tack vare Westling. I förra veckan var ett tyskt tv-team i Ockelbo för att spela in en dokumentär om orten, med anledning av den väntade förlovningen. Och ett norskt reporterteam kom till presskonferensen. Många är nyfikna på orten där Daniel Westling växte upp.

– Det kommer att skrivas och pratas en hel del om kommunen, i positiva ordalag, och det är jättekul.

Prinsessgemålen är bara ett år yngre än kommunalrådet, som självklart är bekant med Westling.

– Den bild jag har av honom är att han är en ambitiös kille. Ordning och reda, full fokusering på det man gör och full fart framåt. Och han är ingen som försöker framhäva sig själv särskilt mycket.

Många av journalisterna ville veta hur Ockelbo skulle fira den stora nyheten – något som varken kommunalråd eller kommunchef hade haft en tanke på. Efter flera frågor bestämde man sig ändå för att uppmärksamma händelsen. Lars Sjödin ringde till kommunens tekniska enhet som såg till att hissa flaggor i de tre flaggstängerna utanför kommunhuset. Kamerorna blixtrade och filmkamerorna rullade.

Mer läsning

Annons