Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler platser för ensamkommande flyktingbarn i Ockelbo

Före detta gruppboendet Åsbacka blir hem för nio ensamkommande flyktingbarn. Ockelbo kommun öppnar det nya boendet i december.

Annons

Fler än 10 000 personer sökte asyl i Sverige förra veckan. Det är högsta siffran för en sjudagarsperiod hittills. 2 827 av dem var ensamkommande barn.

Flyktingsituationen märks i Ockelbo kommun. Just nu arbetar kommunen hårt med att få fram nya boendeplatser för ensamkommande unga.

I dag driver man hvb-hemmet Gläntan i egen regi med 20-talet platser för ensamkommande flyktingbarn. Om några veckor kommer kommunen även att öppna nio nya platser i gamla gruppboendet Åsbacka högst upp i Bysjöbacke. Sex personer ska jobba här.

De båda boendena kommer att ha ett tätt samarbete.

Som Arbetarbladet berättat larmade barn- och ungdomspsykiatrin i förra veckan om missförhållanden på Gläntan efter att en pojke bland annat nekats transport till sjukhus. Men enligt kommunchefen Lars Sjödin kan alla barn och unga som kommer till Ockelbo känna sig trygga.

– Absolut!

De nya platserna kommer dock inte att täcka det stora behov som finns.

– Långt ifrån. Vi försöker att hantera läget så bra vi kan och håller just nu på att utreda ytterligare två–tre boenden, säger Lars Sjödin.

På grund av brist på boendeplatser har Ockelbo kommun i dag 28 ensamkommande barn som man är ansvariga för utplacerade på hvb-hem i andra delar av landet.

Läs också: Ockelbo förbereds för nya invånare

Läs också: Dubblerar antalet ensamkommande barn

Mer läsning

Annons