Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i Järbo får inte starta friskola

Skolinspektionen avslår ansökan om en friskola i Jädraås.
Föräldrarna bakom ansökan är besvikna, men ändå glada.
– Kommunen skriver ju i sitt yttrande att de inte har några som helst planer på att lägga ner Jädraås skola, och vårt enda syfte är ju att få behålla skolan i byn, konstaterar styrelse­ledamoten Eija Schüssler.

Annons

Byskolornas framtid i Ockelbo har länge varit omdebatterad. Men i höstas tog politikerna, efter protestmöten i samtliga byar, det efterlängtade beslutet att inte lägga ner byskolorna.

Men ett antal föräldrar i Jädraås gick ihop och bildade Jädraås friluftsskola ekonomisk förening och lämnade i våras in en ansökan till Skolinspektionen. Planen var att starta en friskola nästa höst, men Skolinspektionen säger nej – eftersom det redan finns en fungerande skola i byn.

– Vår ansökan är mest en backup-plan ifall diskussionen om att lägga ned byskolorna återigen skulle blossa upp, säger Eija Schüssler som är en av de engagerade föräldrarna som agerat för att få behålla byskolan i Jädraås.

Tänker inte överklaga

– Vi är ju besvikna över att vår ansökan avvisades, men ändå glada eftersom kommunen i sitt yttrande är tydliga med att man inte har några nedläggningsplaner.

Eija Schüssler berättar att man inte har för avsikt att överklaga Skolinspektionens beslut att avslå ansökan.

– Nej, men kommer frågan om nedläggning upp igen, kanske vi gör en ny ansökan. Men i dagsläget litar vi på att kommunen tänker driva vidare en bra skola i vår by.

Utbildningsnämndens ordförande, Anna Schönning (S), ger lugnande besked.

– Vi har inte diskuterat en nedläggning sedan förra året då vi tog beslutet att inte lägga ner. Frågan har inte kommit upp alls, berättar hon.

Mer läsning

Annons