Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar ska tjäna på integration i Ockelbo

/
  • Ockelbo IF är en av de föreningar som redan i dag arbetar aktivt med integration. Här en bild från fotbollsträning för nyanlända.

Politikerna i Ockelbo föreslår nya regler för föreningsbidrag. Klubbar som jobbar med integration ska i fortsättningen premieras. Förslaget har väckt en del kritik.

Annons

Förra sommaren fick kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utreda riktlinjerna för föreningsbidrag. Nu finns ett helt nytt förslag där arbete för integration ska premieras.

– Vi vill skapa förutsättningar för att nyanlända ska delta i föreningslivet. Det här blir en morot för föreningarna, säger Staffan Nordqvist (S), ordförande i Utbildnings- och kulturnämnden.

Läs också: Ockelbo IF startar fotbollsträning för nyanlända: "Veckans höjdpunkt"

På kommunens Facebook-sida förs kritik fram mot att de nya reglerna blir "omvänd rasism" och att det blir orättvist mot kostsamma idrotter som kan ha svårt att locka nyanlända. Det tillbakavisar Nordqvist då reglerna inte säger hur föreningarna ska jobba med integration.

– Det kan till exempel handla om att erbjuda prova-på-tillfällen och det kan nog även de kostsamma idrotterna erbjuda.

Läs också: Thomas Forsberg ska para ihop föreningar och nyanlända

Ockelbo Ryttarförening var den klubb som förra året fick störst bidrag – 378 258 kronor. Dess ordförande välkomnar de nya reglerna.

– Jag tycker absolut att det är ett bra förslag. Egentligen jobbar väl alla föreningar utifrån att alla är välkomna och det är ju det som är integration, säger Sarah Andersson.

– Det kan vara svårt att få kontakt med nyanlända och för oss kan ibland språket vara ett problem då säkerhetstänket är viktigt, därför är det bra med en morot för att arbeta med integration, säger Andersson.

Nytt är också att alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet ska bifoga sin alkohol-, doping-, tobak- och drogpolicy. Dessutom höjs åldersgränsen för aktivitetsstöd från 20 till 25 år. För deltagare med funktionsnedsättningar slopas åldersgränsen. Reglerna ska antas av politikerna i fullmäktige 14 december.

Läs mer: Ockelboborna slöt upp för flyktingkrisen

Mer läsning

Annons