Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll på våra gamla makaroner

/
  • MATRESTER. När Ockelbo IF har hemmamatch spelas den ovanpå ett lager kompostjord från Gästrike Återvinnare. ”Den första veckan klagade spelarna på att planen var ful, men nu ser den jättebra ut”, säger vaktmästaren Bo Ekengren som klipper gräset.

Fotbollsplanen är grönare och gräset tätare än någonsin på Ockelbo IP. Kanske beror det på att matcherna i år spelas på kompostjord av matrester från Gästriklands hushåll.

– Planen ser jättebra ut, tycker vaktmästaren Bo Ekengren.

Annons

Vaktmästaren Bo Ekengren puttrar fram på åkgräsklipparen över planen på Ockelbo IP. Det är onsdag och på kvällen ska Ockelbo IF:s herrar spela match. Det är tredje matchen som spelas på ett helt nytt underlag.

På ytan syns förstås ingenting, det ser ut som vilken gräsmatta som helst. Men faktum är att gräset växer på våra gamla matrester. Eller för att vara helt korrekt, på kompostjord från Gästrike Återvinnare.

Alla kommuner som är med i Gästrike Återvinnare får en tilldelning av kompostjord varje år. Tidigare år har jorden använts i rabatter och planteringar. Så används den i de flesta av kommunerna, men i år fick den ett annat syfte här. I Ockelbo är det nämligen kommunen som står för underhållet av idrottsplatsen – och fotbollsplanen.

– Man ska egentligen toppdressa planen varje år, och det är ju sådan här jord man använder. Så vi fick idén att använda den till planen, berättar Håkan Alkberg på Ockelbo kommun.

I början av juli tog man så emot tio ton komposterad jord från Gästrike Återvinnare, som man använde för att toppdressa planen – alltså att täcka planen med ett lager kompostjord för att stimulera skott och rötter. Bo Ekengren konstaterar att en del av spelarna klagade på att planen var ful första veckan. Men nu har klagomålen tystnat. Hittills har man hunnit spela ett par matcher på planen som enligt Alkberg nu är finare än någonsin.

– Så fin som den där planen är nu har den aldrig varit förut. Men om det bara beror på det vet jag inte, det har varit ett gynnsamt år i år. Sedan använder vi bara ekologisk gödsel också, säger Alkberg.

Avfallshandläggaren Bengt Jonsved på Gästrike Återvinnare konstaterar att det är första gången en kommun använder sin jord till en fotbollsplan.

– Det är lite annorlunda, men kul. Vi gör de här återkopplingsaktiviteterna för att visa vad som faktiskt blir av komposteringen som invånarna sorterar ut. Det här är ett mycket konkret sätt att visa det.

Mer läsning

Annons