Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsdagen engagerade elever

/
  • Idékläckning. När Ung Företagsamhet hälsade på i klass 8A fick klassen i uppdrag att komma med så många kreativa idéer som möjligt om vad man kan använda en tegelsten till, förutom att bygga hus. ”Pennhållare och träningsredskap, typ hantlar”, föreslår Albin Molander medan han känner på tegelstenen. Vid bordet sitter även, från vänster, Erik Sjödén, Elisabeth Eriksson, Heidi Axelsson, Linnea Persson, Ellen Nilsson och Julia Wiberg.
  • Företagsbesök. Ockelbo Osts delägare Fredrik Ström berättar för eleverna Fredrik Agstam, Martina Hellberg och Tom Haglund om hur det går till när osten packas”. Den där osten vill vi inte ha eftersom den har mögel på sig även på ovansidan. Men det är inget fel på den, men den ser inte snygg ut”, förklarar Fredrik Ström

På tisdagen arrangerades Framtidsdagen på Perslundaskolan.

Eleverna fick träffa företagare, representanter för olika yrken och åka på studiebesök hos lokala Ockelboföretag.

– Intressant och roligt, tycker Heidi Axelsson, i klass 8A, om dagen.

Annons

Det var tio år sedan framtidsdagen arrangerades senast på Perslunda.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att eleverna får träffa människor från olika branscher och yrken, säger studie- och yrkesvägledaren Helena Linder som tillsammans med lärare och Ockelbo Företagscentrum planerat dagen.

– Först skulle vi bara ha gymnasieinformation för niorna, men då ville sjuorna och åttorna också vara med så då fick jobba hårt här på slutet för att hitta spännande aktiviteter för dem också, säger Helena Linder.

Klass 8B började med information från Arbetarbladet på morgonen och sedan bar det av till Ockelbo Ost för ett studiebesök. Delägaren Fredrik Ström visade runt bland dessertostar och hårdostar.

Många av eleverna rynkade näsan ordentligt när Fredrik Ström öppnade dörren till lagret med mögelostar.

– Det jag vill förmedla i dag är att det är viktigt med utbildning, även på en industri, säger Fredrik medan han berättar att färdigskivad ost är det allra hetaste på marknaden just nu och därför skickas en hel del av Ockelbo Osts produkter till Tyskland för skivning.

– Blir inte transportkostnaderna väldigt höga när ni skickar över hela Europa?, undrar eleven Fredrik Agstrand.

– Jo, men vi skickar alltid fulla lastbilar, förklarar Fredrik Ström.

Flera Ockelboföretag fanns också på plats på Perslunda för att berätta om just deras arbetsplatser. Daniel Persson från Kabelteknik hade en hektisk dag och hann informera om sitt företag i flera klasser.

Eleverna i 9C rusade fram för att hämta information om Kabelteknik när Daniel Persson var färdig med sin informationsstund.

– Kan man sommarjobba hos er, undrar en kille.

– Absolut, det är bara att skicka in en ansökan. Vi tar också emot praktikanter, svarar Daniel till elevernas stora glädje.

Mer läsning

Annons