Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på livsmedelskontroller

I somras fick Ockelbo kommun svidande kritik för att det genomfördes för få livsmedelskontroller.
Men nu är det full fart. Bara under den senaste månaden har åtta kontroller genomförts.

Annons

– Jag har lagt extra krut på att göra livsmedelsinspektioner, berättar Jessica Lingvall, som är nyanställd miljöinspektör i kommunen.

I somras kom siffror på hur många livsmedelsinspektioner som genomförts i kommunerna och Ockelbo var då klart sämst i Gävleborg. Bara en femtedel av anläggningarna hade kontrollerats under 2009. Totalt gjordes 12 besök på 10 av de 65 anläggningarna.

Men nu går det undan mellan inspektionerna. Bara i augusti och september månad har kommunen genomfört åtta kontroller på förskolor, skolor och restauranger.

– Jag har valt att prioritera faktiska inspektioner, säger miljöinspektören Jessica Lingvall som anställdes i början av augusti.

Ytterligare kontroller finns inplanerade och Jessica Lingvall tror på fler inspektioner det här året jämfört med 2009.

– Jag kommer absolut göra fler, och året är ju inte slut ännu, säger hon och konstaterar att inspektionerna är viktiga för att se så att lagstiftningen följs.

Inspektionerna har framför allt gjorts på nystartade verksamheter, förskolor och skolor och bristerna har framför allt handlat om rutiner som inte efterföljs och egenkontroller som bör förbättras.

– Men det har inte varit några stora eller akuta brister, konstaterar Jessica Lingvall.

Mer läsning

Annons