Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran, 70: "Grannen räddade mitt liv"

/
  • Göran Sundin är på väg tillbaka efter olyckan. Tidigare har han haft svårt att säga nej.
  • Här på Slåttlandsvägen i Lingbo föll Göran Sundin, spräckte skallbasen och fick hjärnblödning. Bredvid frun Maud Sundin.
  • Här på Slåttlandsvägen i Lingbo föll Göran Sundin, spräckte skallbasen och fick hjärnblödning.

Det var mörkt kvällen den 7 februari, minusgrader och blixthalka i Lingbo. Göran Sundin, 70 år, föll, spräckte skallbasen och fick hjärnblödning.
– Min granne Anna Jonsson räddade mig. Nu återvänder jag till livet, säger han.

Annons

Hans fru Maud Sundin njöt av en ljudbok, medan Göran Sundin gick ut med Boss, deras belgiska boskapshund, en Bouvier des flandres.

Det fanns snö kvar och han tog med sparken. Men han kom inte längre än 250 meter på Slåttlandsvägen.

Allt svartnade och han har inga minnen kvar.

Göran Sundin ramlade, spräckte skallbasen och fick hjärnblödning.

Grannen Anna Jonsson och hennes familj körde förbi med bil. Det var lätt att upptäcka Göran på marken då hans stora hund stod bredvid, förklarar hon.

– Jag såg att Göran behövde hjälp snabbt, men Boss var ganska vaktig och ville inte först släppa fram någon. Jag gick sakta mot hunden och sökte ögonkontakt och kom fram.

Görans reaktion var att försöka ta sig hem.

– Så jag hämtade sparken så han kunde få stöd mot den och lugna sig på platsen.

Anna Jonsson larmade ambulans, tog Boss hem till Görans hus och hämtade hans fru.

– Jag är glad att vi åkte förbi då, men jag tror vem som helst hade gjort samma sak. Boss är en klok hund och nu efteråt har vi blivit kompisar, han har blivit väldigt trevlig, säger hon.

Göran Sundin är tacksam för Anna Jonssons insats.

– Det känns som att jag var nära döden och att jag inte skulle ha klarat det utan Anna. Hon var handlingskraftig, har flera hästar, hundar och god hand med djur.

Han blev nersövd på Gävle sjukhus, kopplad till respirator och sövdes ner i två veckor. Efter några dagar började han få tillbaka gamla minnen och bli kontaktbar. Han tränar upp sitt vänstra ben, men använder fortfarande rollator utomhus. Ibland får han yrsel, svårt att koncentrera sig och hans lukt- och smaksinne kanske inte kommer tillbaka.

Göran Sundin arbetade som produktchef på Alfa Laval, men när de lade ner i Lingbo blev han konsult och senast i höstas hade han uppdrag i staden Puni i Indien, där han varit ett tiotal gånger. Han är även aktiv i Lingbo Hembygdsförening, gillar att fota och har lagt upp historiska bilder på Facebookgruppen Lingbo.

Han har varit gift med sin fru Maud Sundin i 49 år. Hon fick själv en hjärtattack för tre år sedan och har nu pacemaker.

– Jag känner mig fortfarande nykär och är så glad för att jag får ha kvar Göran. Han har blivit mer gråtmild, närvarande och har lagt undan stressen, säger hon.

Göran Sundin håller med.

– Jag har haft svårt att säga nej tidigare, nu känns det som att jag har rätt att göra det. Min kära hustru har varit så fin och klarat denna svåra prövningstid.

Göran och Maud håller om varandra. Boss skäller glatt i bakgrunden.

Mer läsning

Annons