Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hakkors sprayades på Sjöbackens vägg

/
  • HOPPFULL. André van Kuijeren, som äger Sjöbacken, hoppas att hakkorsen bara var en engångsföreteelse. ”Jag tror att det är barn eller ungdomar, som inte vet vad det här betyder”, säger han.

De senaste månaderna har det varit lugnt.
Men i går morse när ägaren André van Kuijeren kom till restaurang Sjöbacken fick han en otrevlig överraskning.
Någon hade sprayat hakkors på fasaden.

Annons

Någon gång mellan tisdag kväll och fredag morgon har någon sprayat flera hakkors på fasaden till restaurang Sjöbacken, på väggen mot badet. André van Kuijeren och hans familj kommer från Holland och de tyckte det var obehagligt att hitta symbolerna på väggen.

– I Sverige har man inte varit i krig så mycket men i Holland är minnena starka. Mina föräldrar drabbades och min pappa förlorade sin bror i kriget. Han berättade ofta om det och var mycket ledsen. Så det här känns inte alls så bra, säger han.

På Sjöbacken har man länge haft problem med skadegörelse och inbrott, bara under förra året drabbades man av omkring tio inbrott.

Senast i höstas berättade Arbetarbladet om hur någon tagit sig in, slagit sönder saker och stulit all alkohol från restaurangen. Men under senhösten lugnade det ner sig.

– Det var bara ett par små skadegörelser då, sedan har det inte varit något alls förrän nu. Jag hoppas att det fortsätter vara lugnt. Till slut har man ingen energi kvar.

Kommunens sanerare var snabbt på plats för att tvätta bort hakkorsen och händelsen är polisanmäld, i första hand som skadegörelse. Därefter får utredningen visa om någon också kan bli misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Det som känns obehagligt med det här är ju att vi har någon person i Ockelbo som håller på med främlingsfientliga handlingar, konstaterar närpolischef Glenn Hillman.

I början av februari fick Ockelboborna flygblad i sina brevlådor och affischer med främlingsfientliga budskap sattes upp i kommunen. Justitiekanslern bedömde inte att affischerna kunde ses som hets mot folkgrupp och någon förundersökning inleddes aldrig den gången.

Däremot är det första gången som Hillman hör talas om sprayade hakkors.

Men André van Kuijeren vill helst inte spekulera i om hakkorsen är riktade mot honom personligen.

– Det vill jag inte tänka på. Men jag tror att det är barn eller ungdomar, som inte vet vad det här betyder.

Under början av veckan har området kring Sjöbacken och Perslundaskolan också utsatts för en hel del klotter men det är bara på Sjöbacken man hittat hakkors.

Kommunstyrelsen tog före årsskiftet beslut om att köpa in en klottersaneringsmaskin för att sedan kunna ha en policy om att allt klotter ska vara borta inom 24 timmar. Maskinen har dock inte hunnit levereras ännu.

Mer läsning

Annons