Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är partiet som vill folkomrösta om Wij trädgårdar

/
  • Wij trädgårdar har haft ekonomiska problem. Nu vill Liberalerna ha en folkomröstning gällande om kommunen ska föra till mer pengar.

På tisdagen förslog kommunstyrelsen att kommunen ska satsa ytterligare pengar i Wij trädgårdar. Men Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. De vill se en folkomröstning.

Annons

LÄS MER: Ockelbos politiker kan säga ja till miljonbidrag för att rädda Wij trädgårdar

På tisdagens möte föreslog kommunstyrelsen i Ockelbo att kommunen ska satsa ytterligare pengar i förlusttyngda Wij trädgårdar. Utöver nuvarande verksamhetsstöd på 900 000 kronor ska kommunen gå in med en miljon kronor extra från och med 2016.

– Redan inför den här mandatperioden gjorde vi klart att vi skulle satsa på turist- och besöksnäring, och navet är Wij trädgårdar, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

LÄS MER: Debatt – Folkomrösta om Wij Trädgårdars framtid

LÄS MER: Magnus Jonsson (S): "SD vill lägga ner Wij trädgårdar"

Men kommunstyrelsen är inte enig. Rasistiska Sverigedemokraterna har tidigare tydliggjort att de vill se en folkomröstning, en hållning som Liberalerna nu har anslutit sig till.

– Vi vill ju ha en folkomröstning så att vi får reda på vad invånarna i Ockelbo kommun vill, säger kommunstyrelseledamoten Bo Stenbeck (L).

Helst skulle Liberalerna se ett privat ägande av Wij trädgårdar enligt Bo Stenbeck. När inte kommunstyrelsen ville stödja en folkomröstning valde partiet att reservera sig mot det nuvarande förslaget.

– Det är ju skattepengar som går till Wij och det är därför vi vill veta vad kommuninvånarna vill. Så vi hade inget annat val än att reservera oss, säger Bo Stenbeck.

Magnus Jonsson menar dock att kommuninvånarna gjorde sin vilja klar redan i valet 2014, och att det därför inte behövs någon folkomröstning.

– Folkomröstning och folkomröstning, det kan man prata hur mycket som helst om. Men vi – Socialdemokraterna och Centern – har fått ett mandat under den här mandatperioden att företräda kommunens medborgare. Och vi har varit väldigt tydliga med i vårt lokala valmanifest att Wij trädgårdar är utav vikt i våran kommun, säger han.

Kommunstyrelsens förslag kommer antagligen att behandlas på nästa kommunfullmäktige som äger rum 9 maj.

Mer läsning

Annons