Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tuffar det på för fullt

/
  • TUFF, TUFF HÄR KOMMER TÅGET. Det går lite trögt i början. Men efter några kraftiga pustar får loket upp farten längs museijärnvägen.
  • i uniform. Björn Olsson, trafikchef, Järnvägsmueet, Jädraås.
  • UNGA TÅGENTUSIASTER. Femåriga Jennifer Jonsson och hennes tremänning Amalthea Ocklund, fyra år, gillar att åka tåg. ”Allra roligast var att stå längst bak på tåget och vinka till morfar”, säger Jennifer.

Vad gör en lokförare helst under semestern? Åker tåg såklart.

Åtminstone om det är riktigt gammalt och ångloksdrivet, som under Stora tåghelgen i Jädraås.

– När man sitter på ett sådant här tåg känner man verkligen historien, säger Bengt-Ove Thengius.

Annons

Bengt-Ove Thengius från Stockholm har kört godståg i 26 år. Men även utanför arbetet är han intresserad av tåg. De senaste sex åren har han besökt tåghelgen i Jädraås tillsammans med kompisen Lasse Bergman.

I år har även brodern Arne Thengius från Eslöv följt med till Jädraås.

De har hyrt en stuga i närheten för att kunna vara med både på lördagen och söndagen. Mest imponerade är de av 12:an, museisällskapet Jädraås–Tallås Järnvägs största ånglok.

– Det är riktigt fint.

Tåget de precis klivit på dras dock av ett lite mindre lok, Korsån, från 1902. Tågvisslan ger signal och sedan bär det av från stationen. Det går lite trögt i början. Men efter några kraftiga pustar får loket upp farten längs järnvägen.

– Ursprungligen gick hela banan mellan Linghed i Dalarna och Norrsundet ute vid kusten. Först användes den till att frakta malm till järnbruken, och sedan timmer, berättar Rikard Johansson från Jädraås–Tallås Järnväg.

Sedan 35 år tillbaka kör musei- sällskapet ångtågen regelbundet på sommaren.

– Det brukar alltid locka mycket folk, både barnfamiljer och särskilt tågintresserade. Det jag tror många tycker är kul med just ångtåg är att de puffar och skramlar, de är öppna och det blir lätt att leva sig med, säger Rikard Palm.

– Ångan är häftigast, tycker 11-årige Ulrik Hecktor, som åkt med Suzanne Hecktor och Ingvar Andersson från Jönköping.

Familjen sitter i Majorn, en ångvagn från 1880-talet som tidigare användes som ”finfordon” för bland annat inspektionsrundor och när löneutbetalningar skulle ske.

Även Wallenbergarna, som ägde skogsföretaget Kopparfors som använde järnvägen brukade åka med Majorn.

Jönköpingsfamiljen beskriver sig som lite tågtokig. I dag, måndag, väntar järnvägsmuseet i Gävle.

En bit bort har femåriga Jennifer Jonsson och tremänningen Amalthea Ocklund, fyra år, precis klivit av på perrongen i Jädraås efter att ha kommit tillbaka från en tur till Tallås, där de lekt och fikat.

– Allra roligast var att stå längst bak på tåget och vinka till morfar, säger Jennifer.

Mer läsning

Annons