Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög belastning skapar mycket oro och stress

/
  • CHEF. Ulla Björk är enhetschef inom hemtjänsten och hon bekräftar att arbetstyngden har ökat inom hemtjänsten.

En ökad arbetsbelastning – och samtidigt svårare att ta in vikarier.

Det ekonomiska läget inom hemtjänsten i Ockelbo är pressat och nu känner personalen att de inte räcker till.

– Stressen är inte alls bra, säger enhetschefen Ulla Björk.

Annons

Personalen inom hemtjänsten klarar inte längre av att arbeta utifrån socialtjänstlagen och den värdegrund som nämnden antagit.

Det skriver man i ett brev som skickats till cheferna och som undertecknats av 16 anställda. Man lyfter fram en lång rad problem som påverkar arbetet.

Framför allt handlar det om att personalen har fått en högre arbetsbelastning. De gamla är fler, sjukare och behöver mera hjälp, skriver man.

– Det är en större tyngd på en av våra enheter, många där har ett stort omvårdnadsbehov nu och i och med det blir det en större vårdtyngd, bekräftar enhetschefen Ulla Björk.

Hemtjänstpersonalen påpekar också att det har blivit svårare att ta in vikarier och att det i sin tur leder till att man arbetar underbemannade, att rasterna uteblir och att de vikarier som plockas in inte får den introduktion som krävs.

Men att vikarierna inte får någon introduktion håller Ulla Björk inte med om.

– Det kan hända att den utbildade personalen får kortare introduktion ibland tyvärr. Men alla outbildade får två dagars introduktion.

Däremot konstaterar hon att det är svårt att hitta utbildade vikarier – och att man blivit mycket mer restriktiv med att ta in vikarier.

– Vi har redan överskridit budgeten för vikarier och fått direktiv från nämnden om att effektivisera verksamheten. Det är klart att det får konsekvenser. Men vi har inget vikariestopp. Däremot försöker vi se över enheterna och flyttar hellre personal mellan verksamheterna än tar in vikarier.

I skrivelsen uppger personalen att den ökade belastningen har lett till stress och oro – många oroar sig över att stressen ska leda till flera misstag inom vården.

Men Ulla Björk konstaterar att det än så länge inte har rapporterats in några allvarliga misstag.

– Jag kan inte se det. Men stressen är inte bra. Den leder lätt till att personalen glömmer bort att de inte får lyfta, och lyfter i stället för att titta på hjälpmedel eller vänta på hjälp. Det i sig är en stor fara.

Under nästa vecka kommer man att ta in en konsult som gör en översyn av hemtjänstens verksamhet, för att se om det finns andra sätt att effektivisera och samtidigt underlätta för personalen.

– Vi har otroligt duktig, kompetent och ansvarsfull personal. Redan nästa vecka kommer det att se bättre ut, men exakt hur vill jag berätta för personalen först, säger Björk.

Mer läsning

Annons