Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon förbereder Ockelbo inför prinsessbröllopet

/
  • TURISMEXPERT. Monica Järnkvist har anställts för att göra en förstudie om hur Ockelbo behöver rusta sig inför sommarens prinsessbröllop. ”Det känns kul men också ansvarsfullt. Man måste göra det på rätt sätt”, säger hon.

Nu förbereder kommunen sig inför det stundande bröllopet mellan Daniel Westling och kronprinsessan. Monica Järnkvist, med mångårig erfarenhet av turism, har anlitats för att se till att kommunen är redo när det smäller.

– Jättekul, men ansvarsfullt, säger hon.

Annons

Ockelbo har börjat förbereda sig inför sommarens bröllop mellan Daniel Westling och kronprinsessan Victoria. Att intresset för kommunen har ökat sedan förlovningen, och kommer att fortsätta öka, råder det inga tvivel om och nu vill kommunen vara redo för bröllopet.

– Att intresset är stort kan man bara konstatera, vi vet ju hur det såg ut här i Ockelbo när förlovningen eklaterades, säger Monica Järnkvist.

Järnkvist har arbetat många år med turism både i Gävle, på Gotland och i Göteborg. Nu har hon anlitats för att ta reda på hur Ockelbo bäst rustar sig inför sommarens förväntade turistanströmning. Ett uppdrag hon är glad över:

– Det är spännande när det händer mycket på en liten ort som inte har den turistiska traditionen. Vi försöker se om det finns något man kan lära sig, genvägar man kan ta utan att som Dalarna ha hållit på med turism i många år.

Vad bröllopet kommer att innebära för Ockelbo vågar hon däremot inte sia om.

– Det finns ingenting att relatera till eller jämföra med. Men Ockelbo kommer helt klart att vara i fokus.

– Jag har alldeles nyligen börjat. Nu handlar det om att gå runt och lyssna och göra mig en bild av hur möjligheterna ser ut här. Vilka behov finns det, behöver man göra något?

Kommunen har fått bidrag från Region Gävleborg för att göra en förstudie inför sommaren. Syftet är i första hand att man ska få möjlighet att ta emot en stor mängd besökare. I ansökan har kommunen uppgivit att det till exempel kan handla om förbättringar av organisation, logistik eller infrastruktur. Men Järnkvist vill ännu inte säga vilka förändringar som kommer att krävas i Ockelbo.

– Det är för tidigt att säga något om det ännu.

Förstudien beräknas kosta knappt 300 000 kronor. Hälften av pengarna kommer från Region Gävleborg, som fördelar statliga projektmedel för regionala tillväxtåtgärder. Den andra halvan står kommunen för.

Mer läsning

Annons