Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska göra Ockelboborna friskare

/
  • ÄVENTYRLIG. Mia Lindblom driver ett äventyrsföretag på fritiden. Nu är hon ny folkhälsosamordnare i Ockelbo.

Tonårsaborter, dåliga matvanor och rökning – det blir några av utmaningarna för Mia Lindblom, skolkuratorn och hälsopedagogen som ordnar glödvandringar på fritiden. Nu är hon också Ockelbos nya folkhälsosamordnare.

Annons

Det ser inte så bra ut med hälsan i Ockelbo. I den senaste rapporten om folkhälsan placerades kommunen bland de 25 sämsta i landet på flera områden.

– Det handlar till exempel om ett högt antal tonårsaborter. Fetma bland kvinnor är ett annat område, och dåliga matvanor bland män, berättar Mia Lindblom.

Hon är kommunens folkhälsosamordnare på halvtid.

Tjänsten innebär att hon också samordnar Brottsförebyggande rådet, och är alkohol- och drogsamordnare.

Mia Lindblom är utbildad hälsopedagog men har de senaste sju åren arbetat som skolkurator. Där kommer hon att fortsätta på halvtid samtidigt som hon tar sig an folkhälsofrågorna.

Ett av de första stegen blir en ”Trygghetsmätning” för att ta reda på hur trygga byborna känner sig, vilka områden som är otrygga och vad man kan göra åt det. Hon har också startat ett samarbete med skolorna.

Grottmänniska

På fritiden ligger Mia Lindblom inte på latsidan. Tillsammans med sin man driver hon Ockelbo Adventure, som ordnar allt från glödvandring och grottövernattning till teambuilding.

– Målet är väl att kunna jobba med det mer än bara på fritiden, så småningom.

Men nu är det folkhälsan som har högsta prioritet – särskilt ungdomarna.

– Ungdomsfrågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat och där känns det viktigt att börja jobba tidigt. Men alla grupper är förstås lika viktiga.

Mer läsning

Annons