Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hysch-hysch kring framtidsvision

Vad hände med alla samrådsmöten om Ockelbos framtid och alla idéer som framkom?
Två år efter att arbetet satts igång börjar ”Vision 2020”, som ska vägleda allt kommunalt beslutsfattande, bli färdig – under stort hemlighetsmakeri.

Annons

Det var i samband med projektet ”Hållbart Ockelbo”, som avslutades i våras, som arbetet satte igång.

Under 2006 bjöd kommunen in alla invånare på samrådsmöten. Det skulle handla om Ockelbos framtid och hur man ville att den skulle se ut.

Målförklaring

Sedan dess har det varit tyst kring visionsarbetet men nu börjar det hända saker igen. Under sammanlagt fyra heldagar och en förmiddag har kommunstyrelsen nu samlats för att diskutera visionen med stort V, ”Vision 2020”. Den ska vara en slags målförklaring som sedan kommer att styra allt kommunalt beslutsfattande fram till 2020.

– Det kommer att göra arbetet i politiken enklare, till exempel blir det enklare att säga nej till saker som vi inte tycker tillhör vår vision, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson.

I Gävle har visionsarbetet redan fått uppmärksamhet landet runt efter att stadens nya slogan, ”Välkommen ombord”, offentliggjordes. Det förslaget fick en hel del kritik av invånare som inte alls gillade idén. Jonsson hoppas att något liknande inte ska inträffa i Ockelbo.

Bärigheten viktig

– Vi har lagt ner otroligt mycket tid på att nå ut till alla i ett tidigt skede. Jag tror aldrig vi har lagt så mycket tid på ett visionsarbete förut. Men ska man lyckas med en vision är bärigheten viktig, att både invånarna och politikerna står bakom den.

Men vad som finns med i visionen vill ingen berätta. Jonsson avslöjar inte mer än att det framför allt handlar om fyra stora områden – vilka områden det är kan man bara gissa.

Ska putsas

– Vi har börjat enas om ett upplägg. Men jag kan inte säga något i dagsläget. Något som däremot är glädjande är att invånarnas idéer stämmer bra överens med vad vi vill politiskt.

Den närmaste tiden ska kommunledningen putsa på visionsförklaringen, därefter får Ockelboborna ta del av förslaget.

Mer läsning

Annons