Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsklubb kör ut dem från kaféet

/
  • Gäller inte alla. ”Välkommen till Ockelbo – en kommun att växa i. Så står det på välkomstskylten. Men det verkar inte gälla handikappade människor” säger medlemmarna i RSMH. Foto: Sofia Wike

RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, driver kaféet i Bionärhallen. Men nu får de flytta ur sina lokaler så fort idrottsföreningar vill sälja eget fika på helger.

– Vi känner oss undanskuffade, säger Maria Lundqvist som är medlem i RSMH och inte får sälja fika till helgen.

Annons

RSMH arbetar för att människor med psykisk ohälsa ska ges goda förutsättningar att komma tillbaka till ett gott liv.

För drygt två år sedan startade föreningen upp igen i Ockelbo.

ABF har sedan dess bekostat en anställd som håller i cirklar i bland annat friskvård och matlagning.

Till Bionärhallen i höstas

I höstas fick föreningen klart med nya lokaler i Bionärhallen. De skulle få hyra kaféet och ett rum i källaren och hyreskostnaderna kvittade kommunen mot föreningsstödet.

– Då sa kommunen att vi inte skulle få hålla till i kaféet vid Bilma Cup, men att vi skulle bli tvungna att flytta på oss så här ofta var det ingen på kommunen som sa när vi skrev på kontraktet, säger Mari Gunnarsson som är anställd av ABF och dessutom driver föreningen.

I kontraktet står det att föreningar som hyr A-hallen har företräde även till kaféet.

Till helgen ska Åmots IF spela innebandy i Bionärhallen och då de vill sälja eget fika får RSMH snällt flytta ut sina prylar ur caféet.

Skuffas undan

– Vi känner oss undanskuffade, det här är inte tryggt, vi vill inte hålla på att flytta, säger Maria Lundqvist som är medlem i föreningen och är på plats varje dag för att sälja bland annat hembakt sockerkaka och godis i kaféet.

Social träffpunkt

För medlemmarna är kaféet en social träffpunkt.

– Det finns ju ingen verksamhet inom kommunen för människor med funktionsnedsättningar, om du inte har LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) beviljad, säger Mari Gunnarsson och konstaterar att det är tur att ABF erbjuder verksamhet.

– Annars skulle vi sitta hemma och stirra in i väggen. Här får vi träffas och prata och stötta varandra. Det här är jätteviktigt, säger Per-Ola Åberg som är medlem i RSMH.

Mari Gunnarsson berättar att de har massor av planer, men inte vågar boka upp för mycket.

– Vi är rädda att någon annan förening kommer och så måste vi flytta på oss på en gång, suckar Mari.

Kommunen har fått betalt

Hon berättar också att Socialstyrelsen betalat ut 143 000 kronor till Ockelbo kommun för verksamheter som är riktade mot just människor med psykiska eller sociala handikapp.

– Och de pengarna skulle vi kunna erbjuda massor av meningsfulla aktiviteter för, men socialförvaltningen kunde inte tala om vad kommunen hade lagt pengarna på, personalutbildning fick jag till svar, säger Mari upprört och berättar att kaféets intäkter och småpengar från loppisar är föreningens enda intäkter.

Mer läsning

Annons