Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen parkeringsplats för häst i Ockelbo

/

Ockelbo må vara en hästvänlig kommun – men någon parkeringsplats för hästar i centrala Ockelbo blir det inte.

Det skulle vara en olägenhet för folks hälsa, bedömer bygg- och miljöförvaltningen.

Annons

Ockelbo har marknadsfört sig som en av landets hästvänligaste kommuner. Men medborgarförslaget om att anlägga en "hästparkeringsplats" centralt i Ockelbo, för att underlätta för den som vill ta hästen in och handla, kommer däremot inte att förverkligas.

I det svar som bygg- och miljönämnden väntas godkänna nästa vecka skriver förvaltningen bland annat att det skulle innebära olägenheter för folks hälsa.

Ockelbo centrum ligger inom inre vattenskyddsområde och genom att placera en hästparkeringsplats riskerar man att kommunens största dricksvattentäkt förorenas. I kommunens riktlinjer för hästhållning finns också en regel om att skyddsavståndet till skolor och hälsocentraler inte får understiga 500 meter, och i centrala Ockelbo finns både skolor och en hälsocentral.

– En "hästparkeringsplats" i centrala Ockelbo skulle även innebära en stor olägenhet för människors hälsa genom en ökad exponering av allergener, ökad flugförekomst och lukt, skriver förvaltningen.

Det var i maj som en Ockelbobo lämnade in medborgarförslaget om en hästparkeringsplats och bättre ridvägar in till centrum.

Mer läsning

Annons