Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alls folktomt vid Jädraås järnväg

/
  • DAGS FÖR NÄSTA GENERATION. Jacob Strand, två och ett halvt år, väntar på nästa tågtur tillsammans med sina morföräldrar, Hans och Ulla Wallberg. Förra gången de besökte museijärnvägen var för 33 år sedan.
  • SPÄNNANDE TUR. Eva-Marie Jigling och Mikael Bertling åker snart iväg tillsammans med David, snart två år.
  • KAN BLI HISTORIA. Håkan Nordenadler är orolig inför de höjda avgifter som den idéella föreningen, Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg, hotas av.
  • HINNER MED. Sjuåriga Elina Sigvardsson från Kungsgården tycker att det är spännande med gamla tåg. Att de kör sakta gör inget. ”Då hinner man kika ut lite”, säger mamma Maria Sigvardsson.

Lugnet runt omkring i Jädraås bedrar. Inför första avgången är det fullt av folk på tågstationen som vill åka med i ånglokets vagnar.
Klockan elva på söndagens förmiddag tuffar första tåget iväg längs den nedläggningshotade museijärnvägen i Jädraås-Tallås.

Annons

Många förväntansfulla resenärer har klivit på tåget i Jädraås, innan visslan tjuter och ångloket sakta drar iväg med dem. En av familjerna har rest hit från Nacka utanför Stockholm.

– Vi hade hört talas om att det var så roligt att åka här. Alla små pojkar gillar ju tåg, säger Emma Jigling som har snart 2-åriga David Bertling med sig.

Tåget vänder i Tallås

Tallås är slutdestinationen, men efter en halvtimmes paus snurras ångloket på en så kallad vändskiva och drar tillbaka. Hela resan tar en timme och tjugo minuter.

Fem turer om dagen kan besökarna välja på. Några som väntade på nästa tur är Hans och Ulla Wallberg från Hille. Den här gången har de barnbarnet Jacob Strand, två och ett halvt år gammal, med sig.

– Vi var här för 33 år sedan också, med våra barn som var ett och fyra år då. Vi satt och tittade på bilderna i fotoalbumet igår, säger Ulla Wallberg.

Nu är vi vana vid modern teknik och att allt ska fungera. Därför vill Hans Wallberg visa barnbarnet hur det har sett ut förr i tiden.

Nedläggningshotat

Stationerna byggdes för 130 år sedan. Hur länge de gamla tågen kommer att fortsätta tuffa fram är osäkert. Efter att statliga Transportstyrelsen ska börja ta mer betalt för sina tjänster hotas museijärnvägen av nedläggning.

100 000 kronor mer per år i avgifter, har Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg, JTJ, räknat ut att förslaget som behandlas under hösten kan innebära. Det är mer än vad ordförande Håkan Nordenadler tror att de klarar av.

Viktig historia

Museijärnvägen visar upp en del av vår tekniska historia och är viktig att bevara, berättar han. Innan spåren lades var järnbruken och deras leverantörer beroende av snörika vintrar. Då gick det nämligen bara att frakta godset med hästslädar.

– Järnvägen innebar en revolution när den kom och lade grunden till dagens lata och lyxiga tillvaro. Museijärnvägen ger en levande bild av hur det såg ut då, säger Håkan Norden-adler.

Mer läsning

Annons