Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ishall före torg i Folkpartiets budget

/

Satsningar på höjda lärarlöner, en ishall och mer pengar till nämnderna ska bekostas av besparingar inom fastighetsförvaltning, kommunadministration och kraftigt sänkta utvecklingsmedel.
Det är huvudpunkterna i Folkpartiets budget.

Annons

Inför fullmäktige på måndag då budgeten för nästa år ska klubbas har Folkpartiet lagt fram en egen budget.

En av de stora punkterna är att partiet vill lägga 5 miljoner kronor på en ishall och Möjligheternas hus. Pengarna tas från satsningen på framtidens centrum och det föreslagna nya torget.

– Vi tycker att det är viktigare med aktivitet än tomhet, ett torg är ofta tomt kvällar och helger medan i en ishall sprudlar det av aktivitet. En ishall kan locka barnfamiljer till Ockelbo, det gör inte ett torg, säger Stig Mörtman (FP).

Man utlovar också en lönesatsning på 250 000 kronor för kommunens pedagoger. Dessutom vill man ge utbildnings- och kulturnämnden 1 miljon extra och socialnämnden får hela 3,5 miljoner kronor till nästa år.

Alla satsningar tas från kommunstyrelsens budget, som minskas med 12 procent. Utvecklingsmedlen sänks från 2,9 miljoner till 1 miljon, och det årliga projektbidraget till Wij slopas.

– Andra verksamheter kan fortfarande söka utvecklingsmedel, det är viktigt, säger Mörtman.

Dessutom minskas kommunadministrationen med 2,2 miljoner vilket motsvarar cirka fyra tjänster.

Dessutom får fastighetsförvaltning 2,7 miljoner kronor mindre. Den politiska verksamheten får 350 000 kronor mindre, näringslivet 700 000 kronor mindre och kommunikation minskas med 500 000 kronor.

Partiet vänder sig dessutom emot det föreslagna resultatmålet på 1,1 procent och föreslår ett resultatmål på 2 procent, vilket rekommenderas från SKL.

Mer läsning

Annons