Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, det blir hemlagat

Nu börjar ”Matakuten-effekten” synas på riktigt. Utbildnings- och kulturnämnden har sagt ja till ett eget tillagningskök på Perslundaskolan. Redan vid årsskiftet ska halvfabrikaten ut och de ekologiska råvarorna in.


– Självklart har Matakuten”stor del i att det blir så här, säger kostansvarige Stefan Sjödin.

Annons

Kostutredningen som gjordes under förra året har fortfarande inte lett till några beslut.

Men inspelningen av tv-programmet Matakuten fick desto snabbare genomslag. Än så länge har bara de första avsnitten visats i tv men redan nu har kommunens medverkan påverkat de politiska besluten.

I veckan tog utbildnings- och kulturnämnden beslut om att starta ett tvåårigt försök med eget tillagningskök på Perslundaskolan.

Med start i januari 2009 ska maten tillagas på Perslundaskolan, och som stöd får man hjälp av tv-kocken Carola Magnusson.

– Det är absolut en bra idé, det tycker alla som jobbar i köken och alla som blir berörda av det. Det är jättekul att det händer något nytt och förhoppningsvis kommer barnen att uppskatta maten mer nu, säger Stefan Sjödin.

I den nya försöksverksamheten ska man sträva efter att använda halvfabrikat i minsta möjliga mån. Man ska minska innehållet av konstgjorda tillsatser i maten och samtidigt öka andelen ekologiska råvaror.

Och även om förslaget med ett eget tillagningskök fanns med redan i kostutredningen konstaterar Sjödin att Matakuten har påverkat beslutet.

– När Carola kom blev det alternativet mer intressant, så självklart har det stor del i att det blir så här. Och satsningen på det ekologiska kommer från henne, helt och hållet.

Projektet är ett försök, för att kommunen ska kunna ta reda på hur stora skillnader det blir i omkostnader och arbete.

– Blir resultatet positivt är det chans att det kan bli en fortsättning också på andra skolor.

Eftersom Perslundaskolans kök tidigare bara har varit ett mottagningskök måste det nu anpassas och få ny utrustning. Det beräknas kosta omkring 360 000 kronor – pengar som kommunstyrelsen måste besluta om. På måndag tar kommunstyrelsen upp ärendet och även där väntas man säga ja till förslaget.

– Att man använder ekologiska produkter behöver inte betyda att det blir bättre kvalitet på maten. Men fördelen är väl att det blir nylagad mat från grunden. Det ska då inte bli sämre, i alla fall.

Mer läsning

Annons