Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakthunden Olli nära bli vargmat

/
  • Helskinnad trots allt. Olli är tillbaka i skogen igen, lugn och trygg tillsammans med husse Bo Englund.

Treåriga finnstövaren Olli klarade livet genom att springa till husse när han jagades av en varg nordost om Åmot i onsdags.

– Vargen var alldeles i hasorna på Olli när dom kom till mig. Och jag är säker på att det hade gått åt helsike för honom om jag inte hade varit där.

Bo Englund är glad för att den dramatiska händelsen slutade lyckligt. Hundarna och jakten är hans stora intresse, hans liv.

Annons

Olli är mycket lovande på utställningar och i jaktprov och kommer att starta i elitklass i höst. Men onsdagens harjakt kunde ha blivit hans sista. Bo Englund hade tagit honom till trakterna av Mosjön nordväst om Åmot, placerat sig själv i en vägkorsning och följde jakten på sin GPS-pejl.

– Han hade drivit en hare i 70 minuter och jag hade sett den två gånger, säger Bo och berättar att han hade laddat bössan för att skjuta haren vid nästa tillfälle. Som belöning till Olli för en bra jaktinsats.

– Men så hörde jag ett konstigt ljud, såg på pejlen att han var en kilometer bort och att han kom i full fart mot mig. Det gick väldigt fort och efter en liten stund såg jag honom på vägen, och jag trodde att han hade en hund efter sig.

Bo Englund insåg snabbt att det var en varg. Han gjorde sig beredd att skjuta för att skydda sin hund, vilket han har rätt att göra, men avstod eftersom han hade Olli mellan sig och vargen.

– Jag kastade in Olli i bilen och sprang åt det håll jag hade sett vargen, på högst 30 meter, men då var den försvunnen. Jag tror att det var en vargtik, för den såg ut att vara så lätt i kroppen, men den var huvudet högre än Olli.

För Olli var vargupplevelsen en svår chock. I skräck hade han tömt sina analsäckar och var både skitig och illaluktande.

– Jag var inte borta från bilen lång stund, men när jag kom tillbaka var den alldeles immig – han var så andfådd - och stanken var hemsk. Jag blev tvungen att tvätta av honom ordentligt innan han fick komma in i bilen igen.

Två dagar efter den dramatiska jakten är Olli lugn, trygg och sällskaplig. Han var tufsig på ryggen när han kom fram till husse, sannolikt efter närkontakt med vargen, men Bo har inte märkt att han har tagit någon skada av vargmötet.

Bo Englund har haft tolv stövare sedan han som 14-åring köpte den första. Han är jaktprovsdomare, har suttit sju år i Svenska Finskstövarföreningens styrelse och inrättar sitt liv efter sina stövare och jakten. Och han tycker att han är lyckligt lottad som har en fru, Monica, som delar hans intresse.

– Hon motionerar hundarna varenda dag, ofta cyklande.

Förutom Olli har Bo Englund sexårige finnstövaren Kejjo, som är en värdefull dubbelchampion, och han berättar att det blir många och ibland långa resor till utställningar och jaktprov.

– Det här är ett intresse som man lider av, skrattar han.

De 14 jaktlagen i norra delarna av Ockelbo har slagit ihop sina marker för småviltjakten, för att undvika att jakthundar dödas av vargar.

– Jag har 70 000 hektar att jaga på, och om jag vet att det är varg någonstans så släpper jag inte någon av mina hundar där. Ändå känns det begränsande med vargarna.

 

Mer läsning

Annons