Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Matakutens besök väcka Ockelbos politiker?

/
  • upp – och ned. Eleverna Patrick Widin, Jonathan Helin och Pontus Danbrink i årskurs sju på Perslundaskolan upplever att skolmaten var bättre under Carola Magnussons besök, men att den blivit sämre igen med hård potatis, klibbig pasta och sås med klumpar i.
  • Lagar gärna. Ulrika Lindblom jobbar i bespisningen på Perslundaskolan och skulle gärna laga maten till skolans 230 elever, även om hon tror att det kan bli stressigt.
  • Gillade besöket. Pontus Danbrink i årskurs sju på Perslundaskolan tycker att maten var bättre när Carola Magnusson var på besök, trots att hon inte jobbade aktivt med tillagningen  i centralköket. ”Maten kändes mer hemlagad när Carola var här”, säger han.
  • bra salladsbord. Jonathan Helin ville från början inte prova det nya salladsbordet som Carola Magnusson dukade upp. ”Men det var ganska gott när man provade”, säger han.

Efter Matakutens besök

i Ockelbo ser kommunen nu över skolmaten.


Från och med nästa år kan Perslundaskolans elever serveras mat som är lagad på plats i skolan.


– Bollen ligger hos politikerna, säger Stefan Sjödin som ansvarar för centralköket i Ockelbo

Annons

I måndags kväll kunde hela Sverige se stjärnkocken Carola Magnussons besvikelse över skolmaten i Perslundaskolan. Att maten lagas i ett centralkök, kyls ned och skickas till skolorna där den värms upp igen gjorde henne riktigt arg.

Till Arbetarbladet sa hon under inspelningen att hennes mål med besöket var att maten skulle börja lagas på plats i skolköket. Nu kan det bli verklighet.

– Kontentan med Matakuten var att maten skulle lagas på plats och vara ekologisk, det var vad Carola ville. Nu har vi tagit fram ett förslag för att kunna genomföra det, säger Stefan Sjödin som ansvarar för centralköket i Ockelbo.

Tanken är att matlagningen i skolan ska drivas som ett projekt under två år och om resultatet visar sig vara lyckat kan andra skolor följa efter.

Förslaget kommer att läggas fram vid nästa möte för utbildnings- och kulturnämnden i slutet av oktober och kan, om det går igenom, bli verklighet redan nästa år.

Enligt Stefan Sjödin finns i dag inga siffror på vad tillagningen i skolan skulle kosta men han försäkrar att det inte kommer bli några personalneddragningar i köken – snarare skulle någon i centralköket få hjälpa till på Perslundaskolan.

– Nu ligger bollen hos politikerna, säger han.

Ulrika Lindblom som jobbar i skolbespisningen på Perslundaskolan är utbildad kock och är positiv till förslaget, även om det innebär mer jobb för henne och kollegan.

– Fast jag är skeptisk till att vi ska hinna med att laga mat till 230 elever. Med de har visst räknat ut att det går, säger hon.

Skolans elever vill gärna ha ”hemlagad” mat och uppfattade maten som godare när Carola Magnusson var på besök, även om maten oftast tillagades i centralköket av den vanliga personalen. Sättet den presenterades på och salladsbordet genomgick dock stora förändringar under inspelningen.

– Maten kändes finare när Carola la upp det fint och så var den godare, säger Jonathan Helin i årskurs sju.

Han och kompisarna Patrick Widin och Pontus Danbrink är annars lite kritiska till skolmaten som de beskriver som okokt potatis, klibbig pasta och såser med klumpar i. Däremot tycker de att det är bra att salladsbordet som stjärnkocken introducerade finns kvar.

Mer läsning

Annons