Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolina Svensk och Ulrika Ellgren satsar på hästturism i Åmot: "Våra hästar är inte rädda för vargarna"

/
  • Ungefär här märkte Ulrika Ellgren att hennes sambos hundar betedde sig konstigt under en ridtur. Plötsligt kom de mycket närmare henne och hästen Fjallfrid. När de kommit bortom kröken upptäckte det anledningen: två vargar stod öga mot öga med dem.
  • Från vindskyddet uppe på berget ser man ända bort till havet. Den här dagen finns inte ett moln på himlen, undantaget de som skapas av pappersverket i Skutskär långt bort i horisonten.
  • Mulle, en korsning mellan leonberger och berner sennen, är kortklippt för att inte bli så svettig när han hänger med i hästarnas tempo under ritterna.
  • Ulrika Ellgren och Karolina Svensk är barndomsvänner från Söderhamn. Nu satsar de på sitt företag Ockelbo islandshästar med sinnesro-ritter och rovdjursspaning i Åmots skogar.
  • Några små granar får agera parkeringsplats åt islandshästarna Pilgrim, Leiknir och Gola vid fikastoppet i vindskyddet högst uppe på berget.
  • Cindra och Skyla mumsar hö direkt från rundbalen. Mellan dem kan man skymta Fjallfrid som mött både varg och björn i skogen utan att bli rädd, men som inte vågar sig fram när Arbetarbladets reporter står mitt i hästflocken.
  • Gola brukar vara omtyckt av barn.

Minst en gång om dagen rider Ulrika Ellgren och Karolina Svensk i vargreviret i Åmot. Båda har mött vargarna när de ridit på sina islandshästar och haft lösa hundar med.
– Det har aldrig varit något problem, säger Karolina Svensk.

Annons

Vargarna som de sett spår och markeringar av och till och med mött hörde till Ockelbo/Åmotreviret.

När Arbetarbladet hänger med ut i vargskogen ser vi inga spår. Det är sista dagen på den förlängda licensjakten och revirets sista ungvarg höll sig borta från jägarna, som hade ett hårt begränsat område att jaga i.

– Först tyckte vi att det var tråkigt att de skulle ta bort "våra" vargar, säger Ulrika Ellgren.

Läs mer: Perfekt underlag för vargjakt i Ockelbo – men vargen är inte där längre

När de pratat med jägare fick de förklaringen att det är så många vargrevir nära varandra kring Åmot och att det kan stressa vargarna så att de beter sig onaturligt. Lingboreviret, Korsåreviret, Sjösvedenreviret och Björnåsreviret finns också runt Ockelbo.

I början rapporterade de in vargobservationer till länsstyrelsens sida rovobs.se, men då dök det upp nyfikna människor i skogen. Då bestämde de sig för att inte rapportera in där eller berätta på Facebook om sina observationer för att inte nyfikna skulle störa vargarna onödigt mycket.

– Vi hade lärt oss den här flockens beteende, var de markerar, hur de rör sig i skogen och hur de reagerar när vi kommer ridande med lösa hundar, säger Ulrika Ellgren som hoppas att det kan fungera lika bra med de vargar som kan komma närmare nu.

Läs mer: Licensjakten slut för i år – men den sista vargen lever än

Första gången hon mötte vargarna hade hon med sig sambons hundar. Brusa sprang lite före hästen och Åska kom efter. Plötsligt sprang båda nära hästen och gick så en lång stund längs skogsvägen. När de kom runt en krök stod två vargar i skogen. De tittade på varandra en stund innan vargarna vände och sprang in i skogen.

– Hundarna hör till min flock och håller sig nära mig. De har inte närmat sig eller sprungit efter vargarna och då har det inte blivit några problem, säger Ulrika Ellgren.

Blir inte hästarna rädda för vargarna?

– Nej. Vargarna har markerat i skogen nära oss och gått nära hagen utan att hästarna brytt sig. Blir inte jag som ryttare rädd när vi möter dem i skogen blir inte hästen det heller, säger hon.

Fjallfrid som hon red på första gången hon mötte vargar i skogen är annars en riktig fegis. Hon går inte fram till nya människor i hagen och ser hon en plastpåse på marken när de rider blir hon oftast skrämd.

Många har starka känslor inför vargen. Ulrika Ellgren och Karolina Svensk har lärt sig leva med vargen som granne.

Läs mer: Vargjakten inledd – men redan överklagad

– Vi litar på jägarna när de säger att det här vargreviret behöver tas bort och att andra vargar nog kommer att röra sitt revir närmare oss, säger Karolina Svensk.

Ett missöde inträffade under vargjakten då tjejerna red i skogen med en kompis och hamnade vid en jägare.

– Han ringde jaktledaren och frågade vad han skulle göra av oss, tre kvinnor på tre hästar med tre lösa hundar, säger Karolina Svensk.

Då fanns vargar observerade på tre platser runt dem. Sedan dess har de haft kontakt med jägarna och kunnat välja var de ska rida för att inte störa jakten.

I hästhagen har de 20 hästar, några avelsston och föl. Resten är en del av Karolina Svensks och Ulrika Ellgrens nya företag Ockelbo islandshästar. Den vackra naturen och möjligheten att se spår efter vilda djur tänker de marknadsföra både i Sverige och internationellt, till att börja med genom sin Facebooksida.

– Tänk vilken upplevelse för en tysk att rida i skogen och få se ett gäng älgar inne i skogen, säger Ulrika Ellgren och berättar att de även sett björn, järv och mårdhund i skogen.

Mer läsning

Annons