Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kloka synpunkter om varg i Ockelbo”

/
 • Ministerbesök. ”Jag tycker att vargdebatten är för högljudd och bygger för lite på verkligheten och för mycket på mediaföreställningar. Den skulle                         behöva utgå mer från människors verkliga verklighet”, sade miljöminister Andreas Carlgren vid ett möte om rovdjurspolitiken i Ockelbo i går.
 • Lars Sundström, LRF:s regionchef i Dalarna
och Gävleborg
 • Nöjd med besöket. Miljöministern uppskattade Ockelbobornas synpunkter om vargfrågan när han besökte kommunen på torsdagskvällen.

Fler beslut om rovdjuren på länsnivå och en bättre fungerande skyddsjakt. Det var några av frågorna som diskuterades i går under en vargdebatt i Ockelbo.

– Jag har fått väldigt kloka synpunkter härifrån, säger Andreas Carlgren, miljöminister.

Annons

I går var miljöminister Andreas Carlgren inbjuden av LRF till en diskussion om rovdjurspolitiken i Vildmarksgalleriet i Ockelbo. På plats fanns även djurägare, som fått sina djur dödade eller skadade, och Jägareförbundet.

Skyddsjakten diskuterades

En fråga som diskuterades var skyddsjakt. I dag är det för krångligt och tar för lång tid, fastslår Lars Sundström, LRF:s regionchef i Dalarna och Gävleborg.

– Det är mycket viktigare att få en fungerande skyddsjakt än licensjakt.

Även miljöminister Andreas Carlgren anser att frågan är angelägen och kommer nu att ta med sig frågan för att jobba för en lösning.

Tydliga regler behövs

– Det är viktigt att reglerna för skyddsjakt är tydliga och att det blir bättre byggt på vilka verkliga problem som uppstår och inte bara byråkratiska förutsättningar, säger han.

Viltförvaltningsdelegationerna i länen var ytterligare en fråga som togs upp under mötet. Framför allt konstaterades att det än så länge är för få beslut som tas av delegationerna.

– Människorna här på mötet har sagt till mig att man vill att fler beslut ska flyttas ut till viltförvaltningsdelegationerna. Det ska jag ta med mig tillbaka nu, så att vi kan göra reglerna tydligare och se till att ytterligare beslut flyttas ut, säger Andreas Carlgren.

Svårt hitta vargar

Han berättade också att det har varit svårt för Naturvårdsverket att få in nya vargar i år, vilket har varit myndighetens uppdrag.

– Nu får de arbeta vidare med det. Vi behöver få in nya vargar i Sverige om vi ska kunna fortsätta med licensjakten. Och ju mer vi får ner inaveln i vargstammen, desto mindre vargstam behöver vi för att ändå ha en gynnsam bevarandestatus, säger han.

Förklarade sin vision

Andreas Carlgren avslutade mötet med att förklara hur hans vision ser ut för rovdjurspolitiken: en gynnsam bevarandestatus för varg ska uppnås och rovdjursreviren ska då inte längre vara koncentrerade till några få län. Det innebär att det kommer att finnas rovdjur på fler håll i landet.

– Vi behöver också komma till att beslut på riktigt fattas regionalt och vi ska också ha en licensjakt som är en naturlig del av förvaltningen av vargstammen, säger han.

Mer läsning

Annons