Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö till förskolorna i Ockelbo

Skolutredningen är fortfarande inte färdig men nu börjar det bli bråttom med en del förändringar. Det är fullt på alla förskolor och åtta barn står redan i kö.
– Eventuellt kan vi få in någon hos dagmamma, säger Anette Stensson, assistent inom barnomsorgen.

Annons

Åtta barn är anmälda och står i kö. Ytterligare 16 barn som föddes under förra året väntas anmäla sig inom kort.

Det är många som vill ha plats på kommunens förskolor – men redan i dag är det fullt på alla fyra skolorna.

– Vi har ju aldrig något överflöd av platser och som det ser ut i dag är det helt fullt, konstaterar Anette Stensson som ansvarar för antagningslistorna.

Skolutredning

 

En kö på åtta personer kan verka lite, men Stensson förklarar att det kan vara nog så bekymmersamt:

– Dels väntar vi oss att vi får flera anmälningar i början av nästa år. Och är det fullt så är det, då är åtta barn rätt många.

En av anledningarna till trängseln är att skolutredningen, som ska avgöra hur skolorna i kommunen ska se ut, fortfarande inte har lett till några politiska beslut. De förslag på åtgärder som finns i utredningen, för att kunna erbjuda fler barn plats i förskola, har alltså inte hunnit genomföras.

Känner till problemet

 

I dag finns två kommunala förskolor, Wij och Stenhuggaren. Två tillfälliga skolor, Mumin och Skånegården, har också fyllts till sista platsen. Och frågan är hur man ser till att hitta platser åt de barn som fortfarande väntar.

– Det är ju föräldrar som ska ut och jobba igen, som har gjort upp med sina arbetsgivare. Vi är skyldiga att ordna det här.

Lotta Wennlund, som är tillförordnad kultur- och utbildningschef från och med nästa vecka, känner väl till problemet och lovar att det ska lösas så snart som möjligt.

– Vi har inga beslut om hur vi ska lösa det här, det är det första som måste hända nu.

Alla kommuner är skyldiga att ordna en förskoleplats till alla barn över ett år och platsen ska erbjudas ”utan oskäligt dröjsmål”, det vill säga inom tre-fyra månader.

 

Kommer ni att klara det?

 

– Ja, det är jag övertygad om.

Mer läsning

Annons