Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal är ute på valturné

/
  • Vill ha en förändring. Leif Johansson, Kommunals sektionsordförande i Sandviken, Irja och Owe Johnsson har fått nog av regeringen.

– Hade jag varit medvetslös hade de tagit mina dagar ändå, säger Owe Johnsson.
Han är en av Kommunals medlemmar som fått fackförbundet att se rött.
– Det måste bli en ny regering, säger Mona Persson, ordförande i Kommunal Gävleborg.

Annons

Fackförbundet Kommunal är ute på valturné. Med ledorden trygghet, rättvisa och omsorg kämpar de för en sak, att få en ny regering efter september. I fredags besökte förbundet Ockelbo med en tydlig politisk inställning.

– Det har varit tuffa år. Vi ser hur våra medlemmar har drabbats av de nya sjukreglerna hos Försäkringskassan. Vi kan inte fortsätta ha det så här, säger Mona Persson, ordförande för Kommunal Gävleborg.

Utförsäkrad

Sandvikenbon Owe Johnsson håller med. För ett år sedan blev han utförsäkrad från Försäkringskassan. Sjukdagarna tog slut och det enda alternativet som erbjöds var arbete.

– Han grinade varje morgon när han skulle till jobbet, säger makan Irja Johnsson.

Owe lider av hjärtflimmer, diskbrock på fyra ryggkotor och en hjärntumör. Till slut orkade han inte kämpa mot Försäkringskassan och hans önskan om att får fler sjukdagar. Det fick bli förtidspension mot hans egen vilja.

– Jag fick först ta ut all semester, all övertid och alla kompdagar jag hade för att få vara hemma. Jag ville få chansen att återhämta mig, få arbeta mina tre år jag har kvar till pensionen, men nej. När alla dagar tog slut fick jag i stället förtidspensionera mig och få betydligt mindre pengar, säger Owe Johnsson.

Inget unikt fall

Men Owe är inget unikt fall menar Leif Johansson, Kommunals sektionsordförande i Sandviken, ständigt stöter han på medlemmar som inte orka kämpa mer.

– Det är de regler som Försäkringskassan har att rätta sig efter som är fel, regler som regeringen har satt upp. Ständigt träffar jag människor som Owe som drabbas av dessa regler, säger Leif Johansson.

Inför höstens val är det just den frågan som står högst på Kommunals agenda.

– Det kommer att bli ändring på det här i slutet av september, säger Leif Johansson.

Mer läsning

Annons