Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen behöver inte ge bidrag till elsanering

Socialnämnden sade nej till en man som sökte bidrag för att elsanera sin hyreslägenhet. Han överklagade till länsrätten – som nu ger kommunen rätt.


Länsrätten tycker inte att det finns tillräckligt tydliga samband mellan de elektromagnetiska fälten och mannens hälsa.

Annons

Det var i januari som mannen vände sig till socialförvaltningen och ansökte om bostadsanpassningsbidrag. Mannen bor sedan en tid tillbaka i en hyreslägenhet och uppgav i sin ansökan att hans hälsa försämrats sedan han kom till lägenheten. Han måste nu vistas utomhus minst fyra timmar om dagen och ha sin altandörr öppen, och han ansökte om bidrag för att elsanera lägenheten.

Socialnämnden gav avslag på hans ansökan och hänvisade till att man enligt praxis inte ger bostadsanpassningsbidrag för elsanering. Mannen överklagade då till länsrätten.

Men länsrätten går nu på kommunens linje och avslår mannens överklagan. För att få bostadsanpassningsbidrag måste man visa en klar koppling mellan sitt funktionshinder och anpassningsåtgärderna – och kopplingen ska vara så stark att åtgärderna kan bedömas som nödvändiga. Men utredningen har inte visat att det finns ett tydligt samband mellan mannens besvär och exponeringen av elektromagnetiska fält, skriver länsrätten i sin dom.

Mer läsning

Annons