Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tippade snö på vattentäkt

Snötipparna började bli överfulla och en ny tipp behövde hittas.
Men det Ockelbo kommun glömde bort var att den nya tippen låg inom skydds- område för vattentäkt.

Annons

Efter det ihärdiga snöandet i vinter brottas nu många kommuner med samma problem. Var ska snön dumpas?

I Ockelbo räcker inte snötipparna till och kommunen har fått gå på jakt efter nya lämpliga områden för snödumpning. Tillsammans med entreprenören som sköter snöplogningen i kommunen hittades en perfekt plats för ändamålet, Ringvägen, ett område intill vattentornet i kommunen.

Miljöfarligt

Så under tisdagen började lastbilar att dumpa snön där. Men vad kommunen hade glömt var att den perfekta platsen låg inom skyddsområde för vattentäkt. Gammal, smutsig snö klassas som miljöfarligt avfall och får inte dumpas var som helst utan tillstånd.

– Vi tyckte att området såg bra ut. Vi tänkte inte alls på vad som låg där, säger Bo Lindblad, teknisk chef i Ockelbo kommun.

Fram till lunchtid under tisdagen hann tre till fyra lastbilslaster med snö dumpas i området innan kommunen insåg sitt misstag.

– Entreprenören slutade att tippa snön där direkt man fick veta hur det låg till, och den tippade snön kom från bostadsområden och innehöll inget salt eller föroreningar, säger Bo Lindblad.

Ett nytt problem

Men där ett problem upphör tillkommer ett annat.

– Ja nu får vi ju leta efter nya områden igen att tippa snön på, säger Bo Lindblad.

Många kommuner brottas med samma problem och ansökningarna om att få dumpa snö i vatten har därför börjat strömma in till Naturvårdsverket som ger tillstånd. Men Ockelbo kommun har ännu inga planer på att ansöka om ett sådant tillstånd.

– Nej jag tror att sådana problem är värre i större kommuner. Vi håller oss till grundvatten i stället, säger Bo Lindblad ironiskt och skrattar åt kommunens misstag.

Mer läsning

Annons