Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunfullmäktige: ”Vi har misslyckats”

Det är ett misslyckande att så få unga sitter i fullmäktige. Det anser kommunalråd Magnus Jonsson som är bland de absolut yngsta i församlingen:
– Det måste ske en generationsväxling i vår kommun.

Annons

Socialdemokraterna är det största partiet i kommunfullmäktige – trots det finns ingen under 35 heller bland deras namn. Och Magnus Jonsson medger att det är ett problem.

– Naturligtvis måste vi som politiskt parti jobba med föryngring och våga låta yngre få ett uppdrag. Kanske känner många litegrann att man inte vågar släppa fram den yngre generationen, tror han.

En vanlig förklaring är att partierna har allt svårare att värva unga medlemmar. Men Jonsson tror inte att den dåliga återväxten beror på att det saknas unga som bryr sig om politik.

– Nej, jag tror vi gör det lite lätt för oss. Det finns ungdomar som vill engagera sig och det är ett misslyckande att vi inte vågat släppa efter.

– Ja, definitivt är det så. Ens ålder speglar hur viktiga de politiska frågorna blir. Vi har ett ansvar att företräda alla invånare oavsett ålder och kön. Men du brinner ju för den tid du själv lever i.

Mer läsning

Annons