Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsums mat för dyr

/
  • 70 öre billigare. Ockelbo kommun kommer från det här läsåret att laga maten för 9,30 per portion till eleverna i Åmots skola.

Skolmaten från den lokala Konsumbutiken i Åmot blev för dyr.

Nu tar Ockelbo kommun tillbaka matlagningen och lagar den billigare i egen regi.

Annons

I tre år har Åmots ekonomiska förening (Åmek) lagat skolmaten i byn. När avtalet gick ut i somras gjordes en ny upphandling och Åmeks anbud till kommunen låg på 445 200 kronor. Alldeles för mycket enligt kommunen.

– Ja, det blev för dyrt helt enkelt, säger skolchefen Lotta Wennlund och berättar att kommunen gav ett motbud på 365 000 kronor – samma summa som förra året.

Men Åmek, som då gick minus med 30 000, tackade nej och kommunen bestämde sig för att själva driva skolköket.

Råvarorna dyrare

– Det är förstås ledsamt att Åmek inte blev kvar, men vi hade inte råd att ha kvar skolmaten i Åmot på entreprenad, säger Lotta Wennlund och förklarar att Åmeks kostnad för råvaror är mycket högre än kommunens.

Den största skillnaden är att Åmek har valt att stödja lokala företagare och handlat de allra flesta basvarorna på den lokala Konsumbutiken i Åmot.

– Som kommun kan vi handla råvarorna till helt andra priser. Vi är en mycket större aktör och har avtal med Inköp Gävleborg som gör att vi handlar råvarorna mycket billigare, konstaterar Lotta Wennlund.

70 öre billigare per portion

Åmek har lagat skolmaten för 10 kronor per portion förra läsåret och nu ska kommunen laga maten för 9 kronor och 30 öre det här året.

Kommunen räknar också med lägre personalkostnader och lägre kostnader för förbrukningsvaror som diskmedel, trasor och liknande.

Kommunen tog över

Redan 1 augusti tog kommunen över köket och nu lagar en av kommunens anställda maten på skolan till de 25 eleverna. Åmeks egen kokerska har fått sluta.

Men det har funnits en hel del frågor från elever och föräldrar angående skolmaten. I onsdags gick det hem ett brev till alla barnen där kostchefen i kommunen lovade att maten fortfarande skulle lagas från grunden och att ekologiska råvaror fortfarande kommer att användas i så hög grad som möjligt.

– Vi har samma krav på vår egen kommunala kostverksamhet som dem vi ställde i upphandlingen. I Åmot blir det mat tillagad på plats som tidigare. Maten ska tillagas från grunden utan onödiga tillsatser, lovar Lotta Wennlund.

Mer läsning

Annons