Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kringresande lärare framtiden i Ockelbo

Bilburna lärare som undervisar på alla kommunens skolor – det kommer bli en vanligare syn i Ockelbo när den nya skollagen träder i kraft. Nu ska lärarna enbart undervisa i de ämnen de har behörighet och det kräver nya lösningar.
– Vissa lärare kommer att få åka runt mer, säger skolchef Lotta Wennlund.

Annons

Redan i dag finns det lärare, till exempel slöjdläraren, som undervisar i alla kommunens mellanstadieskolor och därmed delar sin tid mellan Åmot, Jädraås, Lingbo och Ockelbo. Men till hösten riskerar flera av lärarna att behöva göra samma sak.

Anledningen är den nya skollagen, där det kommer att finnas ett krav på lärarlegitimation.

– Det blir mycket skarpare bestämmelser kring lärarnas behörighet. I dag heter det att man ska undervisa "i huvudsak" inom de områden man har behörighet, men här får man bara undervisa inom de ämnen man har med i sin examen, säger Wennlund.

Det kommer att innebära att de lärarlag som finns på skolorna i dag inte kommer att kunna undervisa i alla ämnen som eleverna behöver.

För att täcka upp behovet hos alla skolorna betyder det att en del lärare som i dag arbetar på någon av skolorna kommer att bli "ambulerande lärare" och undervisa på alla.

Hur många lärare det kan röra sig om som blir tvungna att åka mellan skolorna är fortfarande osäkert. Utbildningsdepartementet jobbar med förslaget om lärarlegitimation fortfarande och exakt vad som kommer att krävas vet man ännu inte.

– Det är deras förslag som ska tala om hur behörigheten ska se ut. Men vi håller på att sammanställa en kompetensinventering och kartlägga den behörighet som finns, så att vi ska kunna tillgodose behoven i alla enheter.

Kan det här få negativa effekter för eleverna?

– Ja, det tror jag. Det innebär att vi utnyttjar lärarna mindre effektivt och det får ju konsekvenser. Kontinuitet i ett arbetslag runt barnen ger en bättre verksamhet än att man ambulerar runt och gör nedslag i verksamheten. Men de nya kraven gör att vi måste anpassa oss på det här sättet. Om man ska ha 16 ämnen och rätt behörighet i alla måste man ha mycket mer personal per enhet än vi har.

Mer läsning

Annons