Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för kyrkan i Ockelbo

/
  • ”Vi oroar oss för framtiden. Ekonomin ser inte så bra ut och eftersom vi inte vill bli något mini-Grekland måste vi dra åt svångremmen nu direkt”, säger kyrkoherden Stefan Nilsson om Ockelbo kyrkas svåra ekonomiska läge.

Kyrkan i Ockelbo är i ekonomisk kris.

Nu tvingas man sälja flera byggnader och spara fyra tjänster.

– Vi har för stor kostym och nu måste vi dra åt svångremmen, säger kyrkoherden Stefan Nilsson.

Annons

Den vikande befolkningen i Ockelbo drabbar inte bara kommunen utan också kyrkan som i dag har en stor församlingsverksamhet i kommunen.

– Vi har fler personal än genomsnittskyrkan, men så är det på glesbygden, förklarar Stefan Nilsson och fortsätter:

– Men nu måste vi anpassa kostymen efter ekonomin som vi har, säger han och berättar att kyrkan förväntar få minskade intäkter på två miljoner kronor, från 10 miljoner kronor för 2011 till 8 miljoner kronor för 2013.

Stefan Nilsson menar att det rör sig om fyra av kyrkans totalt 21 tjänster som måste bort för att ekonomin ska gå ihop.

– Men vi hoppas lösa det med naturliga avgångar, säger han och berättar att eventuella uppsägningar träder i kraft 1 juli 2012.

De minskade intäkterna beror mycket på sjunkande medlemsavgifter och att befolkningen minskar stadigt i Ockelbo. Kyrkan har också många gamla fastigheter som kostar att driva.

– Vi vill inte lägga alla våra pengar på att underhålla fastigheter, därför ser vi över vilka vi kan sälja, säger Stefan Nilsson och berättar att man redan sålt församlingshemmet i Åmot och tre prästgårdar.

– Men vi kommer inte att röra barn- och ungdomsverksamheterna, de ska vi vara rädda om även i framtiden, säger Nilsson och lovar att ”kyrkis” blir kvar.

Mer läsning

Annons