Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksakskontroll på Ockelbo marknad

På fredag kommer Gästriklands konsumentvägledare att kontrollera leksaker på Ockelbo marknad. Syftet är att kontrollera och informera knallar och föräldrar så att inga farliga leksaker säljs.

Annons

– Vi kommer att informera både knallar och föräldrar om vad de bör tänka på vid försäljning av leksaker. Vi berättar till exempel om stryprisk, kvävningsrisk, brännskador och ögonskador, säger Anna Mähler, chef för Konsument Gästrikland.

Konsumentvägledarna har tidigare fokuserat på Gävle cityfest men efter ett nytt samarbete med kommunerna i länet är även Ockelbo marknad ett evenemang som behöver tillsyn.

– Det gäller att ta bort de farliga produkterna, ett exempel är farliga cigarettändare som ser ut som leksaker. Det finns små rosa handväskor med eldslåga, de är förbjudna men de finns och de säljs.

Ett annat exempel är en visselpipa som man stoppar in i munnen bakom tänderna så att det låter som en fågel, många har råkat svälja den och det skadar luftvägarna och man kan drabbas av andningsproblem.

Konsumentvägledarna får regelbundet listor från EU på vilka leksaker som är förbjudna och rapporter om vilka leksaker som orsakat olyckor kommer från Konsumentverket.

– Det händer olyckor hela tiden, och det allra bästa är att jobba förebyggande, innan det händer något, säger Anna Mähler.

Mer läsning

Annons