Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakt på högst sex vargar i Ockelbo

/

Under onsdagen kom beslutet att sex vargar får skjutas i Åmot/Ockelbo. I hela landet får 46 vargar fällas.
Men jägarorganisationerna sågar beslutet.
– Obegripligt. En halvmesyr. Man kan bara vara besviken på det här beslutet, säger Per Mellström, Jägarförbundet.

Annons

Länsstyrelsen skriver att man grundar beslutet på Naturvårdsverkets beslut om miniminivåer för varg, 270 individer i landet, samt den regionala förvaltningsplanen om tre årliga föryngringar, eller kullar med en eller flera valpar, i länet. Vid den senaste varginventeringen i Gävleborg konstaterades föryngringar i sju revir och det bedöms finnas omkring 70 vargar i länet.

Läs mer: Fler vargrevir i Gävleborg än någonsin i modern tid.

Utifrån miniminivåerna tycker Mellström att beslutet om sex vargar är alldeles för lågt.

– Det här begränsar absolut inte tätheten av varg. Nu får vi en fortsatt tillväxt trots att vi är långt över de beslutade nivåerna, säger Per Mellström.

– Det här är inte demokrati. Vi har beslutat att vi i Sverige ska följa våra regionala förvaltningsplaner. Nu går länsstyrelserna helt på en alldeles försiktig linje för att blidka EU.

Hur många vargar anser du skulle ha omfattats av beslutet?

– Åtminstone det dubbla antalet. Men inte ens det räcker egentligen, säger Per Mellström.

Joel Isensköld, enhetschef på Natur- och viltenheten på länsstyrelsen, tycker att antalet vargar som omfattas av beslutet är enligt förvaltningsplanen för länet.

– Ja, det är ett lämpligt jaktuttag som vi samordnat med de andra länen utifrån våra förvaltningsplaner och rekommendationerna från Naturvårdsverket, säger han och fortsätter,

– Vi har tittat på var det är tätt mellan reviren och valt att ta ut ett helt revir för att minska på tätheten och på så vis minska konflikter mellan varg och människa.

Samtliga vargar får alltså skjutas i reviret i Åmot/Ockelbo, eftersom det där finns en historik om oönskade beteenden och heller inga genetiskt värdefulla vargar enligt Viltskadecenter. Så sent som i våras genomfördes en skyddsjakt på två vargar sedan ett närgånget vargpar jagat tamdjur i trädgårdar. Jakten var dock resultatlös.

Läs mer: 30 jägare jagar det närgångna vargparet i Åmot.

– Det är helt rätt att man siktat in sig på Åmot. Självklart ska man plocka vargar från de revir där problemen har funnits, säger Mellström som har jakträtt i Åmot och själv därför kommer att medverkar i jakten.

Licensjakten får bedrivas från 2 januari till 15 februari eller tills länsstyrelsen avlyser jakten. Senast licensjakt genomfördes i länet var 2011. Då sköts två vargar i Ockelbo under första dagens jakt. Förra året genomfördes licensjakt i Värmland, Örebro och Dalarnas län.

Både Mellström och Isensköld tror att beslutet med högsta sannolikhet kommer att överklagas.

Läs mer: Möte med länsstyrelse, polis och bybor i Järbo angående den närgångna vargen som jagas under skyddsjakt

Mer läsning

Annons