Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingweld Produktion räddas

Produktionen vid Lingweld Produktion i Lingbo är räddad. Det innebär också att flera jobb räddas – oklart hur många. Affären, som blev klar i går eftermiddag, är ett positivt besked till alla anställda som har haft en orolig sommar.

Annons

På måndag tar de nya ägarna över produktionen vid företaget i de befintliga lokalerna, där personalen nu kommit tillbaka efter semestrarna. Konkursförvaltaren Erik Hovstadius i Uppsala har hittat en lösning med två företag, en något ovanlig uppgörelse och samtidigt något som både facket, personalen och en av de största kunderna ställt sig positiva till. Det ena företaget tar över själva verksamheten och driver företaget vidare, den andra köparen investerar i maskiner och inventarier.

Kamp mot klockan

– Verksamheten drivs inte vidare av de tidigare ägarna till Lingweld Produktion AB, så mycket kan jag säga. Men jag vill inte avslöja namnen på de nya ägarna förrän jag träffat personalen och informerat dem, säger Erik Hovstadius, som nöjt kan meddela att arbetet vid fabriken fortsätter.

Affären blev klar så sent som på fredagseftermiddagen efter att Erik Hovstadius gått igenom flera anbud och förhandlat med olika intressenter under de senaste veckorna. Om det handlar om lokala köpare vill han inte avslöja, men säger så mycket att det är företag med verksamhet en bit härifrån. Sedan 11 juli, då företaget självt begärde sig i konkurs, har Erik Hovstadius koncentrerat sig på att driva produktionen vidare för att slutföra eller fortsätta jobba på de ordrar företaget hade för att inte tappa tempo eller kunder. Det innebär att personalen har haft jobb när de succesivt kommit tillbaka från semestrarna.

– Det har varit en kamp mot klockan. Affären måste göras upp så snabbt som möjligt annars hade företaget omedelbart tappat i värde om vi inte kunnat leverera till kunderna, menar Hovstadius.

”En konkurs kostar”

Hur många av de 28 anställda som nu kommer att få fortsatt arbete kan inte konkursförvaltaren uttala sig om.

– Det är inte jag som beslutar om det. Det är de nya ägarna som måste se över och besluta om bemanningen framöver. Men nu på måndag när den tillträdande köparen tar över måste ju verksamheten fortsätta och då krävs viss personal. Rent generellt kan man säga att en konkurs kostar och att det kan vara svårt att återanställa precis alla.

Mer läsning

Annons