Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lots visar vägen till nytt arbete

/
  • Maria Larsson, Torbjörn Alm och Carina Söderbäck har lett projektet Lots, som under tre år har hjälpt nyanlända in i samhället och arbetslivet.

Med hjälp av integrationsprojektet Lots har nyanlända i Ockelbo fått en snabbare skjuts in i samhället och arbetslivet. Tre av fyra har haft sysselsättning och nu vill kommunen sprida sin succémodell.

Annons

2009 fick Ockelbo kommun 7,5 miljoner kronor i bidrag från europeiska socialfonden för att starta projektet Lots.

Målet har varit att skapa minst 30 praktikplatser samt att hälften av deltagarna skulle ha sysselsättning i form av praktik eller arbete.

– Vi har uppnått målen flera gånger om. Vi har haft drygt 40 praktikplatser och tre av fyra har haft sysselsättning, berättar introduktionspedagogen Torbjörn Alm, om Lots som avslutades vid årsskiftet.

– Projektet har varit väldigt lyckat. Samarbetet med företagarna har varit väldigt gott, och vi har arbetat fram en bra samverkansmodell, konstaterar en nöjd projektledare, Maria Larsson.

Modellen går ut på att inom två veckor hålla etableringssamtal med de nyanlända. En handlingsplan har upprättats och sedan har praktik varvat med anpassad svenskaundervisning väntat.

– Det viktigaste har varit att vi har erbjudit insatser direkt, i stället för att nyanlända ska behöva gå ovetande om framtiden, säger Torbjörn Alm.

Deltagarna har haft ett schema som har motsvarat en vanlig arbetsvecka.

– Det är fantastiskt kul att vi till exempel har kunnat lägga in samtalsträffar med kyrkan i schemat, säger Maria Larsson och berättar att det även har funnits tid för friskvård, studiebesök och samhällsinfo.

Mer läsning

Annons