Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill se större valfrihet i vården

När Centerpartiet ville utreda Lov i somras sa socialnämnden blankt nej. Nu har moderaterna motionerat om att införa valfrihet inom vården.
– Det är dags att vi inför Lov nu. Utan att hålla på och slösa massa tid på utredningar hit och dit, säger motionären Kjell-Arne Persson (M).

Annons

Redan i våras lämnade centerpartisten Birgitta Åstrand in en motion om att kommunen skulle utreda Lov – lagen som ger brukaren själv rätt att välja utförare av vård- och omsorgstjänster.

Motionen, som ska tas upp i nästa kommunfullmäktige för besvarande, remitterades till socialnämnden som sade blankt nej till att ens utreda frågan.

Men nu vill också moderaterna i Ockelbo med Kjell-Arne Persson i spetsen att kommunen inför lagen. Helst utan att slösa tid på ”onödiga utredningar”.

”För segt i kommunen”

– Det är alldeles för segt i kommunen. Socialdemokraterna är inte intresserade av att förbättra någonting, de är bara intresserade av att höja skatterna, säger Kjell-Arne Persson.

– Vi vill att folk själva ska få välja sin vård och omsorg och det skulle vara en förbättring för brukarna, säger han.

Ockelbo sökte inte

Framtill 2009 fanns stimulanspengar avsatta från regeringen för att utreda Lov, men Ockelbo var en av drygt 80 kommuner i Sverige som inte sökte några pengar och nu menar socialförvaltningen att man inte har råd med en utredning för egna pengar.

– I andra kommuner har utredningen kostat minst 500 000 kronor, och de pengarna har vi inte, säger socialchefen Palle Danielsson.

Tror inte på idén

– Och vi vill inte lägga en massa pengar på att utreda något som vi inte tror på och inte vill införa, säger nämndens ordförande Mats Åstrand (S).

Det finns planer på att återinföra stimulansmedel och först då menar socialchefen Palle Danielsson att det kan bli aktuellt för Ockelbo att se över lov igen.

I regeringens budgetproposition står det att alla kommuner ska ha infört Lov senast 2014 och om så inte är fallet kan man göra en tvingande skrivelse.

Mer läsning

Annons