Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria och Andreas ärOckelbos nya poliser

/
  • NYA NÄRPOLISER. I december börjar Ockelbos nya närpoliser, Maria Josefsson och Andreas Bergström.

Det är två efterlängtade personer som gör sig redo för att röra sig på Ockelbos gator. Efter flera månaders frånvaro kommer två nya närpoliser till kommunen.
– Det ska bli spännande att få starta något helt nytt, säger Maria Josefsson.

Annons

Maria Josefsson och Andreas Bergström har inte hunnit börja än – inte förrän 7 december börjar deras nya jobb som närpoliser i Ockelbo. Men det märks att de gärna vill sätta igång så snabbt det går.

– Det känns spännande att vi får lägga upp vårt eget arbete och starta något helt nytt där. Det behövs ju verkligen poliser, säger Maria Josefsson.

Hon har jobbat drygt fem år inom utryckningen i Gävle, kollegan Andreas Bergström har jobbat lika länge inom utryckning och på kommunikationscentralen. Båda två sökte tjänsterna i Ockelbo och är förväntansfulla – men inser att det kommer att ta tid innan de har samma lokalkännedom som sina föregångare, med mångårig erfarenhet av orten.

– Det är väl den största utmaningen, att vi inte har samma personkännedom. Men vi bygger upp något nytt och startar ett eget nätverk. Det är samtidigt det roliga med jobbet, att träffa människor, säger Bergström.

Frågan om poliser på plats i kommunen har varit brännhet i Ockelbo under lång tid. I december 2007 hölls en stor manifestation mot det minskade antalet poliser i kommunen.

De försvann

I mars i år stängde polisstationen i Ockelbo och då var oron stor hos byborna för att polisnärvaron i kommunen skulle minska ännu mera.

De två poliser som då presenterades som nya närpoliser försvann från Ockelbo efter bara några månader och under hösten har man försökt rekrytera nya till tjänsterna. Under den första omgången fick man inga sökande till tjänsterna och det blev därför en lång process innan man hittade Josefsson och Bergström.

Ett av kriterierna var att de nya närpoliserna skulle kunna jobba en del obekväma tider, kvällar och helger. Det är de nya närpoliserna förberedda på.

– Folk ska veta att vi kan vara här vilken tid på dygnet som helst, säger Josefsson.

Tanken är att närpoliserna ska ha en tät kontakt med andra aktörer i kommunen, socialförvaltning, skola och näringsidkare och anpassa sitt arbete efter vilka behov som finns. Men också röra sig ute på samhället och visa att de finns.

– Vi kommer att vara ute och träffa människorna, knyta kontakter och vara synliga så mycket som möjligt.

Mer läsning

Annons