Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nå, hur blir det med skolmaten?

Flera äter av skolmaten och personalen fortsätter göra sallader.


Matakuten verkar ha gjort bestående intryck på Perslunda och Ockelbo.


– Det här är en fråga som kommer att vara på dagordningen i framtiden, säger Magnus Jonsson, kommunalråd.

Annons

I går spelades det sista avsnittet av Matakuten in i Ockelbo och Carola Magnusson var tillbaka för ett återbesök på sin skola.

När Arbetarbladet når henne efteråt är hon strålande nöjd. Hon har varit på möte med kommunalråd Magnus Jonsson och har gott hopp om Ockelboskolans mat.

– Det bästa scenariot vore om man byggde om köket och börjar laga maten till Perslunda på plats. Jag har inte fått några klara besked om det men allting låter väldigt positivt, säger hon.

Om ett par veckor tar utbildnings- och kulturnämnden beslut om man ska göra ett tvåårigt försök med matlagning på Perslunda.

I så fall kan det handla om en investering på omkring 300 000 kronor och därefter ska man satsa på närproducerad och ekologisk mat.

– Att man har högre kostnader behöver inte betyda att kvaliteten blir högre. Det handlar om så många saker, kunskap bland annat. Och ju fler portioner man lagar desto billigare blir det, i och med att man kan få ner inköpspriserna på råvarorna.

– Men vi har de här 8,7 miljonerna till skolmaten och vi vill ta reda på om vi kan använda dem på ett annorlunda sätt, säger Magnus Jonsson.

Han konstaterar också att kommunens centrala storkök egentligen är onödigt stort och skulle kunna producera många fler portioner än vad som krävs.

– Men om vi skulle ha tillagning på alla våra enheter skulle det bli en enorm investering för kommunen eftersom vi nu har mottagningskök överallt.

Däremot är det inte helt otänkbart att Perslunda får ett eget tillagningskök – kanske också det nya äldreboendet när det är färdigt.

– Maten och vad vi stoppar i oss blir allt viktigare. Att tro att utvecklingen går åt andra hållet är att tro fel, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons